Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak fungují dálkově řízené sekačky: Z Vysočiny do celého světa!

Petr Slováček
Diskuze (1)

Dálkově řízené motorové sekačky Spider uvidíte všude tam, kam člověk už nevystoupá, případně by pro něj byla práce příliš nebezpečná. Z Vysočiny se vyvážejí do celého světa.

Jeden zarámovaný patent vedle druhého a mezi tím ocenění za technický přínos a design. Pod tím nevídaná vytuněná sekačka ve stylu dragsterů nebo tříkolka poháněná motocyklovým dvouválcem. Tak vypadá vstupní chodba ve společnosti Dvořák – svahové sekačky v Pohledu u Havlíčkova Brodu. Je vidět, že zakladatel firmy Lubomír Dvořák fandí motorismu. Dokonce říká, že za tím kdysi stála právě četba Světa motorů.

Dnes jeho motorové stroje uvidíte při práci kolem dálnic, železnic nebo třeba na přehradách po celém světě. Byly první v oboru sekání nepřístupných terénů, kam člověk ani nevystoupá – s vestavěným navijákem až 55 stupňů. Zastanou práci až patnácti pracovníků s křovinořezy bez rizik pro jejich zdraví a jsou citlivější k podkladu, který nehutní pod sebou.

Dvacet let

Zakladatel společnosti Lubomír Dvořák je příkladem úspěšného byznysmena. Podnikání založil už v roce 1989 v oboru zemních prací. „Ještě v době hlubokého komunismu jsem měl touhu podnikat a strašně se mi líbily bagry. Byl jsem vyučenec Zetoru a hodně jsem se naučil od táty, který byl kovářem. Ihned po revoluci jsem vyrazil do Británie s kamarádem, který uměl trochu anglicky, a za našetřené i půjčené peníze koupil bagr JCB. Liazka ho dovezla a začal jsem úspěšně podnikat. Během pár let těch strojů bylo šestnáct,“ začíná svůj příběh.

Úspěch mu umožnil vydělat na rozjezd dalšího letitého nápadu – dálkově řízených sekaček.

Video se připravuje ...

Popudem byl svažitý pozemek na samotě, kde Lubomír Dvořák vyrůstal. Svah se špatně sekal a stroje s nízkým těžištěm, na kterých se sedělo, tam byly nebezpečné pro obsluhu. „Proto jsem hledal stroj, na kterém by se nemuselo sedět. A bylo mi jasné, že nemůže mít ani klasický podvozek, aby se vyhnul mezi překážkami,“ vzpomíná na počátek nápadu spojit pohyb všech kol s natáčením v úhlu 360 stupňů. Sekačka dokáže jet jakýmkoliv směrem a klidně i bokem - proto tančící krok.

První výkres vznikl ve sklepě na prkně a teprve v roce 2003 byla představena první dálkově řízená sekačka Spider ILD01. Trvalo ale ještě dalších osm let, než výrobce v oboru získal renomé, které stále roste.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Slováček
Diskuze (1)

Doporučujeme

5. 8. 2022 12:53
To sme dopadli...
"Nejlepší jízda na webu" a článok o kosačkách na trávu v prémiovej sekcii...
Pred nejakým časom by som napísal, že sa svet v riť obracia, ale dnes je to už inak - svet je už v riť obrátený. Minimálne svet ACZ.