Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak na čištění disků kol: Proč je dobré ředit

Tomáš Hadač
Diskuze (4)

Řada lidí považuje disky kol za jedny z nejdůležitějších částí vozu. Nemýt a nemít je tak v perfektním stavu by byla škoda, nemyslíte?

Když jsme se na akci Auta na náplavce, kterou pořádá Svět motorů, přítomných hvězd ptali, čeho si všimnou na voze jako první, spousta z nich odpověděla disky kol: šlo třeba o vítězku soutěže Česká Miss 2019 Barboru Hodačovou nebo brankáře fotbalové reprezentace Tomáše Vaclíka. Jak tedy mít disky v nejlepší kondici?

Malířské štětce

„Pokud se disky rozhodnete cídit společně s pneumatikami, tak rozhodně ne ihned po jízdě. Vyšší teplota gum totiž vede k rychlejšímu vysychání produktů,“ podotýká odborník na tuto problematiku Tibor Maňas. Co se týče nabídky přípravků, pořídit lze lahvičky v rozmezí od 100 do 500 Kč. „Tady bych upozornil na to, že množství z nich je možno ředit s vodou, čímž ušetříte v součtu až tisíce korun,“ pokračuje Tibor. Námi používaná nabízí poměr 1:6. Klíčové nicméně je, že u drtivé většiny produktů to vůbec jde. Jen poměry se liší, což zjistíte přečtením návodu. Kromě přípravku budete dále potřebovat utěrku (nejlépe s dlouhými dutými vlákny) a štětce. Vystačíte si s malířskými, byť speciální detailingové skýtají samozřejmě vyšší komfort.

Povinné proplachování

Začátek procesu tvoří smíchání přípravku s destilovanou vodou v poměru 1:6. „Směs netřepejte, ale jemně promíchávejte,“ konstatuje Tibor. Poté už stačí nastříkat zředěný produkt na štětce a na samotné disky ze vzdálenosti třiceti centimetrů a krouživými pohyby sundávat nežádoucí nečistoty. „Doporučuji párkrát štětce propláchnout vodou či kompletně vyměnit. Až vyčistíte všechna místa, stáhněte disky za pomoci utěrky nebo disky prostě opláchněte vodou,“ uzavírá Maňas k postupu, který zabere maximálně pět minut.

Svět motorů 18/2020 Svět motorů 18/2020

Tomáš Hadač
Diskuze (4)

Doporučujeme

22. 5. 2023 20:07
hliníkové disky
Tak takové rady se určitě hodí. Já mám právě hliníkové disky na autě teprve chvíli. Kupoval jsem si je někdy před půl rokem tady odtud - https://www.cbdily.cz/…u-komplety-disky Je ale pravda, že po zimě už ani zdaleka nevypadají jako nové, určitě bych jim tedy rád nějak vrátil jejich původní lesk. Vaše rady tedy určitě vyzkouším.
Avatar - lordlord
7. 5. 2020 14:54
dřív
dnešní eko čističe moc nezvládnou. Tak před 15 lety dokázal smýt i asfalt bez výrazného drhnutí.
7. 5. 2020 09:59
Čištění disků
Skvělé a levné
Milit. Domácí čistič.Chvilku nechat působit a pak jen přejet smetáčkem.
Avatar - KANKUNEN
7. 5. 2020 09:39
Asi tak
5 sekund postřik z Lidela za 39 Kč , za minutu 30 sekund Wapka, hotovo. K dokonalosti pak jedině houbičkou. Ale ruce levé dělají rády z komára vola.