Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chystáte se na výměnu kol? Banalita je to jen zdánlivě

Martin Vaculík
Diskuze (10)

Podzimní přezouvání je vždy více stresující než to jarní. Datum 1. listopadu je jasný termín, pneuservisy mají narváno, a kdo se o půlhodinu opozdí, je nemilosrdně vykázán. Pokud se chystáte montáž kol vyřešit svépomocí, čtěte rozhodně dále!

S jarním přezouváním je to v pohodě. Zimní pneumatiky jsou za sněhu či v místech označených značkou Zimní výbava povinné jen do 31. března. Můžete je tam však nechat klidně do května a neriskujete víc než jejich rychlé opotřebení a horší jízdní vlastnosti svého auta.

V říjnu je to o nervy

Na podzim, to je mnohem větší bitka o místa na zvedáku. Pokud po prvním listopadu nasněží a vy máte na autě stále letní, tak nejen že se vám špatně pojede, ale riskujete postih a problémy s pojišťovnou v případě nehody. „Montáž kompletní sady kol s mytím a vyvážením stíháme za půl hodiny, stejně jako přezutí na zimní pláště do sedmnáctipalcového rozměru. Zákazníky objednávám na přesný čas bez rezervy. Na přelomu října a listopadu jedeme opravdu na doraz a dokážeme dohnat nanejvýš desetiminutové zpoždění. 

Pokud zákazník přijede ještě později, musíme jej přeobjednat na jindy,“ říká Radek Toman, vedoucí velkého pneuservisu BestDrive na Jeremiášově ulici v pražských Stodůlkách. A dovídáme se, že nejbližší „jindy“ může být až za 14 dní. No a zkuste být v dnešní pražské dopravě někde na čas. Minulý týden ještě v BestDrive Stodůlky uměli najít termín i za dva dny, ale situace se s koncem října prudce zhoršuje, a pokud jste si vzpomněli až teď, dost možná už pro vás v některých servisech říjnový termín vůbec nenajdou.

Za prahy jen někdy

Právě únik z pneuservisního stresu může být pro mnohé silnou motivací, aby si druhou sadu kol namontovali sami doma. Možná i silnější než těch ušetřených zhruba 300 Kč (viz ceník). Je to přece banální věc, kterou zvládne každý. Jenže není. Je zde hned několik věcí, které musíte vědět, jinak snadno uděláte víc škody než užitku.

Když Miloš Malý, zkušený mechanik zmíněného servisu BestDrive, přistaví auto na zvedák, nejdřív si v placených autodatech Bosch najde, kde má zvedací body. I profík, co tu práci dělá přes deset let, se u méně častých aut koukne. Zatímco heverem z výbavy vozidla se auta zvedají téměř vždy za prahy, tak pro patkový zvedák (což je jak ten sloupkový autoservisní, tak váš pojízdný hydraulický pumpovací ruční) jsou místa různá. U některých aut třeba na nosnících hluboko pod podlahou. Pokud tak vidíte u první generace octavie promáčklé prahy, je to od systémového omylu neznalých dílen a motoristů.  

Síla, která škodí

Ve stejných autodatech, či rychleji v tabletu, který má každý zdejší mechanik při ruce, si najde utahovací moment šroubů či matek. Není pravda, že každé auto má 120 Nm. Je to obvyklá hodnota šroubů třeba u škodovek a volkswagenů, ale už tam platí, že třeba kodiaq má 140 Nm. Pokud nemáte momentový klíč a k utahování se stavíte dle hesla radši víc než míň, tak si pořiďte třeba Porsche Cayman – tam se utahuje dokonce na 160 Nm. Zejména auta, která mají šrouby v náboji a na kolech utahujete matky (fordy, toyoty, mazdy), mívají utahovací momenty nízké – Toyota Yaris jen 103 Nm. Prasklý „šteft“ (jak se těmto šroubům trochu nesprávně říká) lze sice většinou vyměnit, ale často až po vylisování náboje z hlavy kola (těhlice), což původní ložisko nepřežije a musíte jej vyměnit. Taková chyba tak vyjde zhruba až na 5000 Kč. Opravdoví siláci, co pohrdají momentovým klíčem, pak dokážou strhnout i závit v náboji kol s klasickým systémem se šrouby, jaký má většina dnešních aut. Škoda pak velmi záleží na konkrétním provedení. Pohybuje se od 3000 Kč u aut, kde jde celý náboj s ložiskem snadno vyměnit na čtyřech šroubech, až po 20.000 Kč u aut, kde je tento celek nalisován v hliníkové těhlici, což opakovanou montáž neumožňuje. Tam se pak mění celý drahý komplet. Ani Miloše Malého, který by opravdu mohl tvrdit, že moment má v paži, nikdo u kol bez kalibrovaného klíče neuvidí. 

Cennější než hrnec zlaťáků

Poškozený závit nemusí být jen důsledek příliš silného utažení. „Důležité je nervat tam silou šroub, který nejde zatočit lehce. Má zřejmě poškozený či příliš opotřebený závit, a když jej včas vyměníte, zabráníte dalším škodám,“ vysvětluje nám Miloš Malý. Jenže jak si má dojet pro nový šroub člověk, co má auto na třech kolech? V prodejně dílů navíc často zjistí, že šrouby prodávají jenom v sadách na celé auto, tedy po šestnácti či dvaceti třeba za 1500 Kč. Šrouby jednotlivě za cenu 60 až 120 Kč kus prodávají vždy značkové servisy automobilek, ale to je vám k ničemu, když je neděle. Většina motoristů proto po chvilce váhání udělá to špatné rozhodnutí, že tam váznoucí šroub prostě narve silou. A je vymalováno.

Václav Malý nám ukazuje opravdový poklad, který mají v každém dobrém pneuservisu – krabici šroubů všech typů (jak moc rozdílné jsou, to se dočtete na straně 12). Tam může kdykoliv zalovit pro nový, nemusí zkoušet štěstí s poškozeným. „V takové situaci vždy ještě sáhnu pro závitník správného průměru a stoupání, kterým závit v náboji pro jistotou protáhnu, abych odstranil drobná poškození,“ vysvětluje fachman z BestDrive ve Stodůlkách. A také nás upozorňuje, že jen u některých aut vystačíte se stejnými šrouby pro letní litá i zimní plechová kola – celá řada dalších má pro „plecháče“ šrouby kratší a s jinou dosedací plochou.

Cena za kola 15 až 17 palců: Skladování rok od roku dražší

Zásadní výhodou dobrých pneuservisů krom odborné montáže a odpovědnosti za případně způsobenou škodu je schopnost kola vyvážit, kvalitně umýt ve strojní myčce s plastovými kuličkami, a hlavně na sezonu uskladnit. Tato poslední služba je velmi poptávaná zejména v Praze, kde hodně lidí bydlí v bytových domech bez možnosti kola snadno vyložit v garáži. V případě sítě BestDrive tomu odpovídají i ceny. V Praze dáte za skladování sady kol 7,60 Kč za den, tedy 1140 Kč za pět zimních měsíců. Je to dáno i vysokými cenami nájmů, které musí platit samotné pneuservisy. Mimo Prahu je to 5,34 Kč za den, což je 801 Kč za zimu.

Cena za kola 15 až 17 palců
Výměna kol bez mytí a vyvážení 255 Kč
Vyvážení čtyř kol 316 Kč
Mytí čtyř kol 104 Kč
Výměna kol s vyvážením a mytím 672 Kč
Čištění náboje a dosedací plochy 19 Kč/kolo
Uskladnění kompletní sady kol 7,60 Kč/den
Ceny včetně DPH dle BestDrive, Jeremiášova, Praha 5

Jak na výměnu kol: 10 snadných kroků a pohov

Usnadňovat si práci většinou znamená udělat ji méně kvalitně. V případě výměny kola si však nyní převedeme, jak to zvládnout nejen snáze, ale i lépe.

Jednou z výhod dnešní doby je široká dostupnost vybavení dříve vyhrazeného odborným servisům. I věci v hobby kvalitě za pár stokorun odvedou cenné služby. Pojďme si ukázat postup, kterým auto určitě nezničíte a sobě ušetříte hodně sil.

1. Zvedací body

V případě vyobrazené Fabie III je to se zvedacími body výjimečně jednoduché – jsou stejné pro hever z výbavy vozidla i dílenské zvedáky patkové. Skrz kryt prahu totiž ční silný plech přímo z nosné struktury karoserie. Podobně je to třeba u současné octavie. Velmi často jsou však místa pro patkové hevery, tedy i ten vyobrazený pojízdný, jinde. Jejich umístění nenajdete v návodu k obsluze. Je součástí placených servisních dat a nikdo nemá povinnost říci vám jej zdarma. Nejlepší šanci máte u značkového prodejce, konkrétně v jeho servisu. Pokud zvedací body neznáte, použijte pomalejší šroubovací hever z výbavy vozidla.

2. Zajištění vozidla

Zatáhněte ruční brzdu a nechte zařazený převod. Pokud nepracujete na zcela rovném povrchu, zajistěte na druhé straně vozidlo proti popojetí (spadlo by vám z heveru). Existují speciální zakládací klíny, ale perfektně poslouží i dvě polínka od krbu.

3. Prkýnko, ale ne ledajaké

Profesionální zvedáky mají pryžové patky, na vyobrazený Car Face za 699 Kč z Auto Kelly musíte dát destičku. Obyčejné prkno z přírodního dřeva se vám může o ostrý plech prahu náhle štípnout a zvedák se zakousne do plechu. Doporučujeme proto tzv. OSB desku z dřevní štěpky, která nemá sklony k náhlému praskání. Jednu větší rovnou desku dejte též pod zvedák, který musí při vysouvání popojíždět. Když se zasekne na spáře v dlažbě, může se naklonit a smeknout. V žádném případě nestrkejte pod vozidlo ruce ani nohy a nejlépe pod něj dejte ještě jeden špalek, na němž zůstane viset, kdyby zvedák náhle selhal.

4. Rázový utahovák 20V z Lidlu

Velké akumulátorové rázové utahováky schopné s jistotou povolit kola musí mít aspoň 400 Nm. Takové v profesionální kvalitě stojí obvykle přes 10.000 Kč. Na snímku výrobek z Lidlu za 2000 Kč, jehož kvalita je samozřejmě kompromisní. Motor například není bezkomutátorový, ale s klasickými uhlíky. Ve vlhku či v prašném prostředí byste jej rychle zničili. Ale třeba na čtyři auta v rodině stačí bohatě a šrouby jsou venku během vteřiny. Ano, opravdu se povolují až po zvednutí kola od země. Reakcí proti rázům je totiž setrvačnost samotného kola.

 

Video se připravuje ...

5. Šrouby hlavně ne na zem

Šrouby mají být suché, jejich mazání je škodlivá pověra. Polovina auta už je namazané má a očištěním nic moc nespravíte – mazivo zůstává i v závitech. Krom horší spolehlivosti spoje (výrobce jej spočítal na suché tření) tím riskujete i poškození závitu – to když šrouby položíte na zem a nalepí se na ně prach a písek. Proto je vždy odkládejte na karton či do krabičky.

6. Dosedací plochy čisté, ne mastné

Mýtus je i mazání dosedacích ploch. Proti protáčení na středovém otvoru je kolo jištěno třecím spojem. Šrouby vyvolají tlak a z něj musí vyplývat dostatečné tření. Pokud je malé, jsou namáhány na střih či ohyb, na což nejsou stavěné (muselo by jít o šrouby lícované, které se na kolech nepoužívají). Pokud už jsou dosedací plochy namazané vazelínou, odstraňte ji hadrem a čističem (univerzální, na brzdy, dříve tzv. Arva – cena od 80 Kč). Je-li zde už rez, odstraňte ji drátěným kartáčem. Proti přireznutí k náboji je ochraňte ne vazelínou, ale karosářským voskem, který nesnižuje tření. Například Resistin, Dinitrol, Wax Spray od Škody Auto v cenách od 200 Kč. Spotřeba na kola je velmi malá, vydrží vám mnoho let.

7. Čistěte náboje

Naopak nic nestříkejte na náboje, ani ten vosk. Hrozí, že byste potřísnili brzdy. Pouze je očistěte drátěným kartáčem. Vosk se tam přenese z kola.

8. Šrouby zatočte prvních pár závitů ručně

Jen některé vozy používají stejné šrouby pro litá i plechová kola – musí to vědět prodejce, od nějž druhou zimní sadu máte. Správné šrouby na prvních pár závitů zatočte ručně, abyste se přesvědčili, že neváznou. Místo klasického dílenského oříšku používejte tzv. rázovou hlavici na litá kola, která má plastovou ochranu, abyste disky nepoškrábali. V prodejnách dílů je to běžný sortiment a stojí od 250 Kč.

9. Můžete si to ulehčit, ale opatrně

Stejně jako profesionální rázové utahováky, tak i ten z Lidlu umožňuje snížení utahovacího momentu. Když nastavíte 100 Nm, bude pak stačit momentovým klíčem na cílových 120 Nm otočit už jen o kousek – máme dobře vyzkoušeno. Fachmani říkají „dotáhnout to nasladko“.

10. Dotáhněte momenťákem

Momentový klíč je nezbytný. Koupíte jej třeba v Auto Kelly za 800 Kč a dostanete k němu i protokol o zkoušce. Je delší než standardní klíč, takže máte větší páku a méně se nadřete. Po použití momentový klíč nastavte zpět na nulu, ať se „neunavuje“. Utahovací moment pro nejběžnější auta na trhu přinášíme v tabulce, pro ostatní auta sdělíme na vyžádání mailem. Po 40 km jízdy dotažení vždy zkontrolujte, zejména u nových kol se zmáčkne lak a šrouby jsou znovu povolené.

 

Utahovací momenty
Model Výroba Moment (Nm)
Citroën Berlingo/Peugeot Partner 2008–2018 100
Dacia Duster 2010–2017 110
Dacia Logan II od 2013 105
Fiat Punto (199) 2006–2018 108–132
Ford Focus III 2011–2015 135
Ford Fusion 2002–2012 110
Ford Mondeo III 2007–2014 140/170*
Honda Civic VII 2007–2011 108
Honda CR-V III 2007–2013 98
Hyundai i30 (GD) 2013–2017 88–107
Hyundai ix20 od 2010 88–107
Opel Astra J 2010–2016 140
Opel Corsa D 2007–2014 110
Peugeot 307 2001–2012 90/100**
Renault Laguna III 2008–2015 130/145**
Renault Mégane III 2008–2016 110/130***
Renault Thalia II 2008–2013 105
Škoda Citigo od 2012 110
Škoda Fabia I, II, III od 1999 120
Škoda Felicia 1994–2001 110
Škoda Kodiaq od 2017 140
Škoda Octavia I, II, III od 1996 120
Škoda Rapid 2012–2019 120
Škoda Roomster 2006–2015 120
Škoda Superb I, II 2001–2015 120
Škoda Superb III od 2015 140
Škoda Yeti 2009–2017 120
Toyota Auris (E18) od 2012 103
Toyota Yaris (P9) 2005–2013 103
Volkswagen Golf IV–VII od 1997 120
Volkswagen Passat 2010–2015 120
* matky M12/M14, ** plechová/litá kola, *** standardní model/Paket GT
Šrouby
Matky

 

Časopis Svět motorů si můžete objednat na ikiosek.cz.

 

Martin Vaculík
Diskuze (10)

Doporučujeme

30. 6. 2020 21:25
Kola
No, já si před pár týdny z https://www.pneuok.cz/ objednal nová ALU kola a původně jsem si říkal, že si je zkusím nasadit sám. Nakonec to ale asi raději nechám na nějakém profíkovi. Přecejen je to tak, jak píšete. Výměna kol není žádná banalita a pokud tomu člověk nerozumí, tak by se do toho asi pouštět neměl.
21. 10. 2019 09:09
Re: ...
Zazil som pneuservis, kde dokonca dve kolesa namontovali naopak (sipka na pneumatike so smerovym dezenom ukazovala otacanie dozadu). Zistil som to ked som isiel na pumpe dofukat, lebo aj na to sa vykaslali. Vracal som sa tam naozaj riadne napaleny. U profikov by sa nieco take stavat nemalo!

Vrchol bol tuto jar ked som prisiel nahodit letne. Bez objednania, vsak uvidim kolko maju ludi. Pridem tam, tri boxy prazdne, traja mechanici sa opieraju o stlp, ale sefko v kancelarii mi vravi ze mi nemozu pneumatiky vymenit, lebo o 15 minut (!) im pridu zakaznici. A dovtedy sa budu opierat? Ved traja mechanici za 15 minut musia tie kolesa aj zozrat, nie len vymenit! To uz som sa fakt vytocil, zobral od nich kolesa, a isiel inde. V Mikone ma uz neuvidia!
Avatar - Missouri
21. 10. 2019 08:34
Jak kdy
Podstatné pro přezouvání na zimní pláště je, jak je auto používáno. Pokud jde o služební vůz, který najede měsíčně třeba 5 000 km, pak ať jsou na něm letní pneumatiky co nejdéle. Jakmile se jedná o auto, které najede měsíčně do tisíce km, přičemž většinu z toho ráno do práce a odpoledne domů, průměrnou rychlostí kolem padesáti km/h, klidně může mít zimní pneumatiky od počátku října a nijak jim to neublíží. Ráno bývá kolem sedmi stupňů, odpoledne něco do dvaceti, žádný rozpálený asfalt. Pobavil mě výrok, že momentový klíč je nezbytností. Laik to možná zbaští, my ostatní dotáhneme matice s citem holýma rukama a na jaře je zase snadno holýma rukama povolíme. Moje letitá zkušenost je taková, že se mi vzorek na zimních pneu prakticky nesjíždí. Po dvou sezónách mám na předních 7 mm, na zadních 8 mm (nové pneu mají hloubku vzorku 8 mm). ;-)
Avatar - Beefcake
21. 10. 2019 07:39
Re: Hmmm
Rofl, aka funkcia nad 20? Sa uz s ...chellom dohodnite, kto ma pravdu. :-O
20. 10. 2019 21:26
Re: ...
Kamarat chodi do blizkeho servisu, ze ved vsetko maju zvladnute. No zhrnul by som to asi tak, ze zvladnute maju uctovanie poloziek na fakturu. Vsetko ostatne uz ma problem. Dost sa divim ze v clanku nespomenuli ake je strasne dolezite vyvazenie - tiez aktualna dogma. Kazdopadne, mne ked som bol naposledy vyvazovat, nafukali presne nezmyselny tlak, dotiahli - nastastie takmer presne, ale kamosovi dotiahli ten spravny "moment" tak, ze sme pri poslednej vymene 2ja mali co robit aby sme to povolili, ja z celej sily tlacil nahor, on po druhej strane skakal - neviem si predstavit, co by robil na ceste s tym, nemal by sancu sam a uz vobec nie s tym pidi klucom pri rezerve.