Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak se zrodila legenda. Připomeňte si začátky Kena Blocka, ke slávě mu pomohl i James May

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Ken Block, který zahynul 2. ledna při nehodě na sněžném skútru, byl člověkem mnoha talentů. Největší slávu mu ale přinesla série videí Gymkhana, v nichž předváděl svoje řidičské schopnosti.

Block bývá nejčastěji spojován s auty a motorsportem, v němž si vyzkoušel různé disciplíny, miloval ovšem řadu dalších aktivit, věnoval se jízdě na skateboardu, snowboardu, bavil ho třeba i motokros. Byl ale také úspěšným podnikatelem, v roce 1994 patřil mezi zakladatele výrobce obuvi DC Shoes, kterého o 10 let později koupila společnost Quiksilver. Block dále spoluzaložil a až do své smrti vedl firmu Hoonigan Industries, která se zaměřuje především na výrobu oblečení pro automobilové nadšence.

Video: Život Kena Blocka (†55)

Video se připravuje ...

Do povědomí širší veřejnosti se ale Američan zapsal sérií videí Gymkhana. První z nich vzniklo v roce 2008 a Ken Block v něm předvádí svoje řidičské umění za volantem upraveného Subaru Impreza WRX STI. Na letišti tehdy ukázal, že miluje hlavně divokou, ale přitom precizní jízdu bokem.

Video zaujalo také tvůrce tehdy mimořádně oblíbeného motoristického pořadu Top Gear. Block se tak objevil jako host ve 3. epizodě 13. série, která měla premiéru 5. července 2009. Američan opět zavítal na letiště se Subaru Impreza WRX STI, tentokrát ovšem nejel sám. Na sedadlo spolujezdce se posadil moderátor Top Gearu James May. A ten si bláznivou jízdu na kalifornském letišti Inyokern moc užil...

Krátce před vysíláním epizody Top Gearu vyšlo pokračování Gymkhany, opět s Imprezou, ale tentokrát s výrazně dražší produkcí. A místo letiště se "děj" odehrával v přístavu v Los Angeles.

Tyto tři filmy tedy stály na začátku legendy jménem Ken Block. Ten v sérii Gymkhana pokračoval v dalších letech, Subaru vyměnil za Fordy (jistě si kromě Fiest vybavíte také Mustang RTR Hoonicorn nebo Escort RS Cosworth) a střídaly se také lokace.

Dva dosud poslední díly série Gymkhana odřídil Travis Pastrana, Ken Block se věnoval jiným projektům. Letos například zveřejnil video pojmenované Electrikhana, v němž dovádí za volantem elektrického Audi S1 Hoonitron. Víc už toho tenhle borec bohužel nepřidá.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
3. 1. 2023 14:15
Když někdo žije ve vysokém tempu ...
... je těžko přestat
3. 1. 2023 13:49
Re: Já si ho připomínám..
pardon, spletl jsem se.
3. 1. 2023 13:33
Re: Já si ho připomínám..
To ale nie je Ken ale mark Higgins. Každopádne RIP :-(
Avatar - Arnie J
3. 1. 2023 13:33
Re: Já si ho připomínám..
vždyť to je Mark Higgins
3. 1. 2023 12:32
Já si ho připomínám..
..když pokořil okuruh na MANu. To je fakt ukázka jeho mistrovství!

https://www.youtube.com/watch?…