Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřel Ken Block, slavnému jezdci se stala osudnou nehoda na sněžném skútru

Ondřej Mára
Diskuze (83)

Na pětapadesátiletého jezdce se během projížďky v Utahu převrátil jeho sněžný skútr.

Video: Život Kena Blocka (†55)

Video se připravuje ...

Jméno Ken Block si většina z nás spojuje především s motorismem, ostatně jeho závodní kariéra v rallye a bláznivé kousky v série Gymkhana ho proslavily po celém světě. Block byl ovšem milovníkem celé řady sportů. Věnoval se jízdě na skateboardu, snowboardu, motokrosu a také jízdě na sněžném skútru. Právě ta se mu ale stala osudnou.

Zprávu o úmrtí prostřednictvím svých webových stránek i sociálních sítí zveřejnil tým Hoonigan Racing: „S největší lítostí potvrzujeme, že Ken Block dnes zemřel během nehody na sněžném skútru. Ken byl vizionářem, průkopníkem a ikonou. Především byl ale otcem a manželem. Bude nám nesmírně chybět. Respektujte prosím soukromí rodiny v této době jejich zármutku.

Video se připravuje ...

Bližší zprávě k nehodně následně prostřednictvím tiskové zprávy vydala kancelář šerifa z okresu Wasatch County ve státě Utah: „Během druhého ledna, zhruba ve 2 hodiny odpoledne, přijalo centrum tísňové linky 911 Wasatch County telefonát nahlašující nehodu sněžného skútru v oblasti Mill Hollow.“ Na místo byli vysláni záchranáři, policisté i lidé ze správy lesů.

Řidič Kenneth Block, 55letý muž z Park City v Utahu, jel na sněžném skútru po strmém svahu, když se skútr převrátil a přistál na něm. Následkům zranění, která při nehodě utrpěl, na místě podlehl. Pan Block jezdil s přáteli, v době nehody byl však sám. Oficiální příčinu úmrtí stanoví Úřad soudního lékaře.

Připomeňme, že Ken Block v roce 1994 spoluzakládal společnost DC Shoes, kterou v květnu 2004 koupila společnost Quiksilver. V roce 2005, ve svých 38 letech, začal Block svou rallye kariéru s týmem Vermont SportsCar. Na závěr prvního roku přitom získal ocenění Nováček roku.

Do povědomí širší veřejnosti se zapsal především sérií divokých videí Gymkhana, během kterých předváděl za volantem upravených vozidel neskutečné kousky. První video, kdy seděl za volantem Subaru Impreza, vyšlo v roce 2008. Poslední video, již nazvané Electrikhana, vyšlo v roce 2022.

Během své kariéry spolupracoval Block se značkami Subaru, Ford nebo Audi. Díky tomu vzniklo i několik úchvatných strojů, jako například Ford Raptor na pásech Trax, Porsche 911 Hoonipigasus nebo Hoonicorn V1 a V2, postavený na základech klasického Fordu Mustang. Posledním speciálem pak byla unikátní elektrická Audi S1 Hoonitron.

Kromě závodů rallye se Block se několikrát zúčastnil X Games, rallyecrossových šampionátů v Evropě i USA a podílel se na natáčení několika známých pořadů, včetně úspěšných sérií jako Top Gear nebo Stunt Junkies.

Vedle ocenění v závodech a různých soutěžích byl Ken Block oceňován také jako jedna z nejvlivnějších osobností motosportu posledních let. Kolegové z Motortrend o něm napsali: „Nikdo jiný nedokázal nadchnout Američany pro motosport mimo-NASCAR víc, než Ken Block“.

Slavný závodník po sobě zanechal ženu Lucy a tři děti. Jeho dcera Lia Block kráčí v jeho závodních šlépějích, což na YouTube kanálu Ken Block dokumentovala i série videí věnovaná právě jejímu ježdění.

Ondřej Mára
Diskuze (83)

Doporučujeme

4. 1. 2023 05:36
Re: Velmi smutne
Z hlediska fatálních následků je tato doba vůbec nejpříznivější co kdy byla. Tedy nemá s tím vůbec co dělat.
4. 1. 2023 05:34
Re: KB legenda
Nejel sám, ještě ráno byla na YT videa z incidentu. Bohužel mu nemohli pomoci.
Avatar - white label
3. 1. 2023 19:18
Re: KB legenda
Svatá prostoto...
3. 1. 2023 16:34
Re: Velmi smutne
Co s tym ma doba? Proste take veci sa stavaju teraz, v minulosti aj v buducnosti. Nestastie a smrt patria k zivotu, zvlast u ludi co sa venuju rizikovym aktivitam
3. 1. 2023 16:31
Re: KB legenda
Někde se píše, že .... Block jel údajně se skupinou dalších lidí, ale na skútru byl v době nehody sám.

Zdroj: https://tn.nova.cz/…a-sneznem-skutru?…