Jako ve švédském obýváku

Prezentace klienta
Diskuze (0)
Volvo myslí na řidiče a jejich spolucestující. Důkazem, že nejde jen o prázdnou frázi, je nové Volvo XC90. Vedle toho, že je bezpečné, silné a ekologicky šetrné, je také v maximální míře komfortní, prvotřídně vybavené a příjemně pohodlné.

Aby ne, vždyť jednou z inspirací byl Volvu typický švédský obývací pokoj. Největší SUV značky nabízí i přes sedm pozic dostatek prostoru a pohodlí i na ty nejdelší cesty. Nová konstrukce předních sedadel zajišťuje nejen větší bezpečnost a prevenci možných poranění, ale nabízí také více prostoru pro ty, kdo cestují za nimi. Sedadla druhé řady jsou samostatná a posuvná vč. možnosti náklonu opěradla, aby i ve třetí řadě měli cestující do výšky 170 cm (zamýšlena byla především pro děti) dostatek místa. Což ocenil například renomovaný automagazín Auto Bild: „Sedmimístná varianta vozu se může pochlubit sedadly třetí řady, která jsou velmi podobná těm v řadě druhé, což je něco, co dosud nemá obdoby!“ Sedadla, potažená tou nejjemnější, ručně prošívanou kůží dodávanou ze Skotska, jsou lehce vycentrována, aby bylo co nejlépe vidět dopředu. Všechna sedadla ve druhé a třetí řadě lze individuálně sklopit, což tomuto vozu propůjčuje mimořádnou přepravní flexibilitu. Různé verze sedadel také nabízejí různé funkce, například i masáž s několika režimy…

To je však jen část z toho, čím je interiér nové XC90 výjimečný. Volvu se po několikaleté intenzivní práci podařilo stvořit nejluxusnější vnitřek vozu. „Kabině, která svým provedením vzdává hold švédské kultuře, dominuje čistý skandinávský design doprovázený pocitem zdrženlivé sebejistoty a aktivním životním stylem pramenícím z lásky k přírodě,“ pochvalují si na stránkách Wardsauto.com. V největším SUV švédské automobilky se skutečně vedle jemné, povětšinou ručně zpracované kůže uplatnilo dekorativní obložení z březového dřeva se specifickou plamennou texturou (Flame Birch), které zaměstnanci Volva osobně vybírají v odlehlých lesích severního Švédska a Ruska a poté tvarují, brousí a barví téměř výhradně manuálně. Dřevěné obložení je pak do palubní desky zasazeno tak, aby vytvářelo vzor rybí kosti či textury připomínající rozevřenou knihu, čímž vytváří přesné vizuální rozdělení vozu – další důkaz umně odvedené řemeslné práce a důvod, proč si cestující uvnitř nové XC90 připadají jako v příjemném obývacím pokoji.

Také další netradiční prvky, jako je třeba ovladač hlasitosti s diamantovým vzhledem či skleněný krystal zasazený do voliče automatické převodovky, vám připomenou, že nesedíte v jen tak ledajakém autě. Přes všechny propracované detaily však na sebe největší pozornost strhává adaptivní dotykový panel v podobě tabletu, umístěný ve středové konzole. Vyznačuje se „po švédsku“ logickým uspořádáním a snadným, intuitivním užíváním. Je orientován na výšku a sestaven z flexibilních dlaždic, které jsou označeny funkcemi jednotlivých ikon. Po dotyku se aktivní dlaždice rozšíří, zatímco ostatní se zmenší tak, aby zůstaly stále dobře viditelné a snadno přístupné. Pomocí displeje lze jednoduše obsluhovat většinu hlavních funkcí vozu – od klimatizace až po navigační systém – a současně umožňuje přístup k celé řadě služeb fungujících na základě cloudu a internetového připojení. Díky infračervené vrstvě je ovládání snadné i v rukavicích.

Volvo XC90 se snaží řidičům usnadnit jízdu i snazší orientací ve sdělovaných informacích, které zobrazuje podle jejich důležitosti třemi různými způsoby: nový digitální head-up displej promítá přímo před zrak řidiče veškeré informace, které aktuálně v daný okamžik potřebuje. Ty, které budou potřebné v krátkém následujícím čase, zobrazuje digitální displej řidiče. A další data, která nejsou právě prioritní a hodí se kdykoliv, se pak zobrazují na středovém displeji.

Příjemnou atmosféru během jízdy podpoří také audiosystém Bowers & Wilkins s devatenácti reproduktory a dvanáctikanálovým zesilovačem HARMAN o výkonu 1 400 W, který patří k tomu nejlepšímu ve svém oboru. Zvuk zde k uším posluchače putuje nikoli standardně odrazem od čelního skla, nýbrž zcela přímou cestou, díky čemuž je stejně reálný a živý jako při poslechu v nahrávacím studiu či v koncertním sále stockholmské filharmonie.

A pokud jste raději vyznavači ticha, pak i pocit klidu volné přírody vám dokáže nová XC90 navodit. Svůj podíl na tom má unikátní čtyřzónová klimatizace, která využívá sofistikované aktivní uhlíkové filtry čistící nejen vzduch proudící zvenku, ale i ten cirkulující ve voze. Systém je vybaven senzorem zjišťujícím úroveň znečištění vzduchu, který v případě potřeby vyšle signál k uzavření sacích kanálů a k recirkulaci vzduchu uvnitř vozu. A vzhledem k tomu, že samostatnou jednotkou může být vybavena i třetí řada sedadel, lze zde nastavit a regulovat odděleně individuální teploty pro každou ze čtyř hlavních sedacích zón.

Práce týmu Thomase Ingenlatha na druhé generaci Volva XC90 nezůstala bez povšimnutí také mimo automobilový svět. Průkopnický design a vysokou úroveň kvality letos na jaře ocenila porota nejprestižnější designové mezinárodní soutěže Red Dot, která nové XC90 udělila ocenění Red Dot: Best of the Best.

Prezentace klienta
Diskuze (0)
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly