Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Japonci vyměňují masky moderních Toyot za retro, výsledek je úžasný

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Kombinace moderní karoserie a moderní techniky s retro maskou a drobnými doplňky může vypadat neuvěřitelně dobře.

Retro se nám sice opět vrátilo do módy, pod taktovkou mnoha automobilek to však často znamená především návrat slavných jmen a ikonických tvarů na elektrických základech. Japonská společnost Renoca, spadající pod japonskou společnost Flex Inc, se však specializuje na přestavbu celkem moderních automobilů na retro připomínající osmdesátá a devadesátá léta.

Skvělým příkladem je model Renoca 106, postavený na základech Toyoty Land Cruiser 100. Řada J100 se sice vyráběla od roku 1998, její výroba však skončila v roce 2007 a stále se jedná o celkem moderní automobil. V provedení Renoca 106 však svým vzhledem připomíná spíše Land Cruiser J60, který se vyráběl od začátku osmdesátých let.

Během přestavby je nutné odstranit původní masku chladiče, kterou nahrazuje retro-stylizovaná maska s horizontálními linkami, chromovaným dekorem a výrazným nápisem Toyota. Standardní kombinované světlomety pak nahrazují kulatá světla, která v rozích karoserie doplňují blinkry s obrysovými světly.

Zcela nový je také přední nárazník, který je bohatě chromovaný, a specifické úpravy vyžaduje kapota, blatníky a další panely karoserie. Výsledek je ovšem skutečně působivý a dojem Land Cruiseru ze začátku osmdesátých let přesvědčivý. Image pak podtrhují ještě jednoduchá retro-kola, obutá do pořádných terénních pneumatik.

Video se připravuje ...

Osmdesátá léta se však snaží navodit i interiér, který může být vybaven retro-inspirovanými potahy sedadel a upraveným obložením. Ostatně výrobce má na svých stránkách připraven i konfigurátor, díky kterému si může zákazník přizpůsobit vůz svému vkusu. Komu se například nelíbí kulaté světlomety, může sáhnout po modernějších hranatých „čtyřokých“ světlech s trochu jinou maskou.

Na svých stránkách ovšem společnost nabízí i řadu dalších úprav Land Cruiseru 100, včetně možnosti dvoubarevného lakování karoserie, dřevěných dekorů na bocích, chromovaných zrcátek, atd. Pro milovníky modernějšího a výraznějšího vzhledu je však k dispozici i úprava Color Bomb, která naopak sází na LED světlomety, expediční koš na střeše, rozšířené podběhy, kole typu beadlock, atd.

Kromě offroadů ale Renoca nabízí také úpravu dodávky Hiace, která v úpravě Coast Lines rovněž dostává upravenou masku i kola. Kromě toho však může dostat i obytnou úpravu. V Evropě neznámá Toyota Probox pak v úpravě Renoca Euro Box získává jednoduchou masku s kulatými světlomety, která vzdáleně připomíná první generaci VW Golf.

Je skutečně působivé, jak elegantně a stylově dokázali Japonci přizpůsobit tvary relativně moderních vozů ikonickým klasikám z osmdesátých let. A cena? Ta se v závislosti na úpravách pohybuje od 3 do 4 milionů jenů, což je cca 594.000 až 791.000 Kč. Bohužel však nevíme, zda je v částce započten i původní Land Cruiser 100, na jehož základech je stylové retro postaveno.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme