Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je libo netradiční obrněné auto? Němci vám nabídnou pancéřovaný Aston Martin!

David Bureš
Diskuze (0)
Gran turismo britského výrobce není zrovna typický základ pro obrněné auto. A přesto ho v Brémách sídlící společnost postavila.

Obrněné automobily jsou v jistých kruzích velice oblíbené, ať už mezi čelními politiky nebo třeba mezi některými byznysmeny. Jako základ takového auta obvykle slouží sedan nebo SUV, specialista na tento druh vozidel, německá firma Trasco ale na to tentokrát šla jinou cestou. Postavila pancéřovaný Aston Martin DB11!

Pancéřovanou ochranu v gran turismu britské značky byste určitě nečekali a právě o to tady jde. Tenhle Aston Martin má totiž za cíl prezentovat nový koncept pancéřované ochrany A-Kip (Anti-Kidnapping, tedy proti unesení), který je za použití lehkých materiálů navržen tak, aby posádku toho konkrétního vozidla ochránil před útoky střelnými zbraněmi, unesením nebo krádeží cenností. Navíc systém může být užit v takřka jakémkoliv voze. Třeba právě ve dvanáctiválcovém gran turismu.

Britské kupé se tak dočkalo pancéřování stupně 4, který zajišťují ochranné prvky z oceli a kompozitních materiálů. Konstrukce je velice lehká, a tak hmotnost o DB11 zvyšuje o méně než 150 kilogramů, což je v tomto případě skvělá hodnota. O pohon tohoto vozu se navíc stará dvakrát přeplňovaný 5,2litrový dvanáctiválec o výkonu 447 kW a točivém momentu 700 N.m, a tak si s takovou váhou navíc hravě poradí. Rozdílů v rychlosti proti konvenční verzi si podle Trasca všimnete jen na závodní trati.

Výhodou je navíc fakt, že pancéřování A-Kip je velice nenápadné. Ostatně posuďte sami z přiložených fotografií, že je na tomto autě něco zvláštního, prozrazují leda tak tlustá skla v bočních oknech.

V Brémách sídlící společnost je dlouholetým specialistou na stavbu pancéřovaných vozidel. Založena byla v roce 1983, specializuje se hlavně na obrněné verze Mercedesu třídy S. Balistickou ochrannou ale vybavila také třeba limuzíny značky ZiL někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina.

David Bureš
Diskuze (0)