Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je pro vás Jaguar XE SV Project 8 moc extrémní? Verze Touring odebere spoiler a přidá zadní sedačky

David Bureš
Diskuze (4)

Jaguar XE SV Project 8 je hodně ostrým sedanem. Možná až příliš ostrým, a tak jej výrobce nyní trochu zjemnil.

Značka Jaguar je obecně braná jako taková alternativa k BMW a jako taková musí nabídnout i sportovní verze svých modelů, aby měla jak konkurovat těm z dílny divize BMW M. V případě ostré verze sedanu Jaguar XE ale ostrovní výrobce doslova šokoval svět, takhle ostré dílo s výkonem 600 koní opravdu nikdo nečekal, zřejmě ani v Mnichově. Jenže na některé zákazníky to bylo možná trochu moc, a tak se Jaguar rozhodl model XE SV Project 8 trochu polidštit.

Nově se tak Jaguar XE SV Project 8 dočkal specifikace Touring, která z nápadně ostrého sedanu s vysokým přítlačným křídlem na zádi vytvoří decentnější dílo. Automobil v rámci specifikace Touring postrádá ten nastavitelný karbonový spoiler, místo něj se na víku kufru objevuje jen decentní, fixní odtoková hrana. Doplňuje ho nový splitter vpředu, pro vyladění aerodynamiky.

Automobil lze navíc objednat výhradně v čtyřmístném provedení, zatímco výchozí varianta je k dispozici i jako dvoumístné auto, s ochrannou klecí místo zadních sedaček.

Technika v útrobách zůstává shodná s výchozí variantou, pod kapotou pracuje pětilitrový vidlicový osmiválec přeplňovaný kompresorem, který je naladěný na 600 koní (441 kW). V případě specifikace Touring autu umožní zrychlit z 0-96 km/h za 3,3 sekundy a jet nejvyšší rychlostí 300 km/h. Je tak o něco pomalejší než výchozí varianta, která zvládá až 321 km/h.

Oproti běžnému Jaguaru XE se pak auto změnilo opravdu výrazně, zachovány byly jen střecha a dveře, jinak jsou panely karoserie jiné, protože SV Project 8 má třeba rozšířený rozchod kol, což si vyžádalo nové blatníky. Kapota je pak karbonová.

Video se připravuje ...

„Project 8 byl od svého uvedení na trh neskutečně přijat. Specifikace Touring rozšiřuje půvab Projectu 8 pro nadšence a sběratele, kteří preferují diskrétnější charakter, aniž by to nějak ohrozilo dynamiku auta orientovanou na řidiče,“ říká ke vzniku technický ředitel divize SVO Jamal Hameedi. Jaguar XE SV Project 8 každopádně bude ještě exkluzivnější, vznikne jen v 15 exemplářích. Objednat jej lze v jednom ze čtyř nabízených odstínů, Valencia Orange, Velocity Blue, British Racing Green a Corris Grey Satin.

Příchod specifikace Touring ale možná souvisí i s tím, že limitovaná produkce Jaguaru XE SV Project 8 stále není vyprodaná. Ze zamýšlené edice 300 automobilů prý ještě zbývá omezený počet exemplářů.

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
8. 6. 2019 08:22
Re: Hodně pěkný
O tom se píše už dlouho + taky že BMW připravuje novej V8 s objemem 4.0 = ale ten dle posledního co sem čet zařízli = a udělali další evoluci letitýho 4.4 = původem na přelomu tisíciletí https://de.wikipedia.org/wiki/BMW_N62 a prapůvodem L.P. 1996
Avatar - pradeda777
7. 6. 2019 21:19
Re: Hodně pěkný
Někde jsem četl, že Jaguar ohledně V8 jedná s BMW........
Avatar - Magister
7. 6. 2019 11:07
Re: Hodně pěkný
Souhlas. Škoda, že jsou to jen limitky. Mimochodem s tím křídlem je jeden v ČR minimálně...potkal jsem ho. Fantastický zvuk. Tyhle vozy nebudou klesat na ceně. Pár kusů, už nikdy s 8 válcem nevzniknou...Jaguar už V8 pokud vím nevyvíjí.
Avatar - Hammunasakra
7. 6. 2019 08:04
Hodně pěkný
Pro mě dokonale trefená úprava = jasně lepší než trochu moc divokej originál :yes: