Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je toto nejrealističtější automobilový simulátor na světě?

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Počítač zabudovaný do zmítaného auta vytváří věrohodný simulátor, který poskytuje téměř opravdové zážitky. Řidič s brýlemi sedí v opravdovém pick-upu na hydraulických vzpěrách.

Napodobování automobilového řízení zakotvilo mezi chronickými hráči i profesionálními závodníky. Simulátory baví napříč generacemi, kromě prosezených hodin u dospívajících se před obrazovkou soustředí skuteční piloti. Zábavné poježdění v obýváku může být platným tréninkem před reálným závodem bez potřeby pálit vysokooktanový benzín a ničit lepivé pneumatiky.

Úroveň zprostředkovaného řízení reflektuje potřeby uživatele, od propojeného volantu se statickou sedačkou přechází úroveň zařízení do plně pohyblivého systému intenzivních reakcí sestavy na dění v počítači. Propracované kopie soutěžního kokpitu blednou vedle novinky od americké firmy CXC Simulations, ta představila simulátor Trophy Truck Simulator, který už asi nemůže být věrnější napodobeninou reality.

Špička automobilové simulace od CXC byl vyvinuta pro firmu Norwegian Cruise Line. Zprostředkovatel zájezdů výletními loděmi každoročně modernizuje nabídku zábavy, tentokrát mohou cestující řádit v mimořádně sofistikovaném simulátoru imitujícím i skok do výšky s odlepenými pneumatikami od země.

Souprava je totiž vyrobena ze skutečného automobilu, pick-up v životní velikosti má demontovaný motor a převodovku, naopak zůstal trubkový ocelový rám a části karoserie. Hráč sedí v anatomické skořepině, používá skutečné pedály a na hlavě nese brýle virtuální reality, které mění zdi místnosti na zvolený okruh. Nepojízdným vozem zmítají hydraulické vzpěry v souladu s imaginárními nerovnostmi a odstředivými silami ve hře. Zážitek jízdy v otevřené krajině dokresluje ventilátor, který impulzivně vhání vítr do tváře řidiče přes prázdné čelní okno. 

Neobvykle autentický systém dlouze zaměstnal programátory, protože náhlavní souprava zachycovala pohyb pick-upu a ne potřebný pohyb člověka v sedačce. Off-road od CXC dostal tak rozmanitý rozsah pohybu, že headset přijímal změny polohy platformy i virtuálních brýlí dohromady. Oddělit dva zdroje vyžadovalo najít složitý algoritmus, což se vítězoslavně podařilo a vznikla perfektní odezva dění na obrazovce. Video z headsetu je promítáno na vedlejší televizi pro pobavení přihlížejících – ti vidí i podsvětlené auto zevnitř i zvenčí.

Šéf CXC Chris Considine popsal Trophy Truck Simulator jako nejúžasnější projekt, který firma kdy dělala. Konstruktéři a programátoři vyhověli požadavkům cestovní kanceláře na dodání zase o něco většího, lepšího a bláznivějšího simulátoru než minulý rok. Z pravidelné spolupráce vzešel neposedný pick-up věrohodně reagující na každý pohyb volantem.

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme