Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeden nadšenec si takhle v Anglii zrenovoval starého Rapida. Jak se vám výsledek líbí?

Martin Tolar
Diskuze (11)

Staré škodovky bývaly - a možná pořád jsou - ve Velké Británii terčem posměchu. Tento upravený Rapid si to ale nezaslouží.

Kupé Garde a Rapid dnes mají takřka kultovní postavení, hlavně u nás, v České republice. Měl jsem možnost řídit jak Garde, tak Rapid (dokonce dva), a pokud vás primárně zajímá příjemné svezení, rozhodně bych vám doporučil mladší z obou kupé s větším rozchodem kol. Zvláště s motorem 136 a pětistupňovou převodovkou není Rapid vůbec špatný, i když samozřejmě je to pořád stará Škoda.

Kouzlu starých československých kupé propadl i Polák Łukasz Sochacki , který žije v Anglii. Právě tam si nechal dovézt i svého Rapida z roku 1989, který ale nebyl v úplně ideálním stavu. A tak se Sochacki pustil do práce, na jejímž konci Rapid vypadá spíš jako starší Garde. Ale s řadou úprav.

Veteránisté si možná budou při pohledu na jeho auto rvát vlasy, nám se však docela líbí. Není samozřejmě tak autentické, ale pokud by jej nepřestavěl, patrně by jeden Rapid skončil místo na silnici ve šrotu. A Sochacki to auto vážně nepostavil ošklivé. Má krásný lak, snížený podvozek a další decentní úpravy. A pohrál si i s motorem, kde se dostal na výkon 85 koní.

Při pohledu na fotky je také vidět, že se podoba neustále vyvíjí. Na starších obrázcích najdeme například jiná kola nebo žlutá světla, na novějších už jsou "lampy" schované za roletkami.

A jak se jeho výtvor líbí vám? Negativních reakcí prý Łukasz moc nemá, naopak, většinou se oranžové kupé líbí. Už několikrát se majitel, který má evidentně rád i další vozy bývalého východního bloku, se svým Rapidem dokonce dostal i na titulky britských motoristických časopisů. Pro propagaci starého kupé mladoboleslavské automobilky toho tedy udělal docela dost.

Foto: Łukasz Sochacki

Martin Tolar
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
31. 3. 2019 16:29
Re: Opravdu RAPID?
To je divný tebe mám docela rád zatimco vlastizrádce https://www.reflex.cz/clanek/video/91742/milos-zeman-porazen-viralni-video-ukazuje-kdo-dokaze-premoc i-zleho-prezidenta.html nějak ne a Ne a NE a je mi z něj eeeee
Avatar - Hammunasakra
31. 3. 2019 12:17
Re: Opravdu RAPID?
https://www.autojournal.cz/v-britanii-jezdi-nadherna-skoda-garde-z-puvodniho-rapidu-136-si-ji-predel al-nadsenec/
30. 3. 2019 23:50
Re: Opravdu RAPID?
Garde 89? E-Ee! Proste rapid se starejma dilama. Opticky ty auta byly skoro stejný.prave ze na škodovku 89, šly namontovat věci ze 70. let. Pokrok nezastavíš, a v rámci RVHP už vůbec ne! >:-[]
30. 3. 2019 23:45
Re: Hezky, ale...
Cože?! To si fakt nemyslím a z reakcí noc takovýho taky neplyne. Naštěstí...
30. 3. 2019 23:24
Re: Opravdu RAPID?
Než použít slovo zrenovoval, bych asi napsal zprznil. Je to teenagerský tuzing. Hnus.