Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep a jeho blízká budoucnost

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
Jeep do konce tohoto desetiletí provede řadu změn ve své paletě modelů. Ta se rozšíří a vrátí na trh tradiční a především na domácí půdě stále populární jména.

Jeep v příštím roce hodlá oslavit 75. výročí zahájení produkce slavného modelu Willys MB a v souvislosti s ním uvede řadu speciálních limitovaných sérií aktuálních modelů. Vedle nich představí i zcela nový model, který se stane nástupcem modelů Patriot a Compass.

Tato novinka si má podle informací Automotive News ponechat jméno modelu Compass a sdílet platformu i řadu dalších komponentů podvozku a pohonného ústrojí s Jeepem Renegade a Fiatem 500X. Ve srovnání s touto dvojicí má ovšem nabízet širší paletu motoru a prostornější interiér. Premiéra nového Jeepu Compass se očekává v první polovině roku 2016.

Ve stejném roce má dojít k ukončení produkce modelu Patriot a představení modernizovaného Cherokee pro modelový rok 2017. Změny provedené na tomto modelu mají být zaměřeny na zlepšení aerodynamických vlastností jeho karoserie a zvýšení hospodárnosti provozu.

V polovině roku 2017 se má představit modernizované provedení Jeepu Renegade a koncem stejného roku se máme dočkat již nyní netrpělivě očekávané premiéry nové generace modelu Wrangler. Ten si má zachovat klasický žebřinový rám i pevné nápravy, ale karoserie bude kombinovat ocelovou konstrukci s kapotou motoru a dveřmi z hliníkové slitiny.

Nový Wrangler si má zachovat charakter nekompromisního terénního vozu, ale ve srovnání se současným provedením má vynikat nižší spotřebou paliva. K dosažení tohoto cíle má přispět mimo jiné i opuštění sklopného čelního skla a použití osmistupňové automatické převodovky v kombinaci s přepracovaným šestiválcem Pentastar. Chybět samozřejmě nebude ani verze se vznětovým motorem.

Pokud dojde ke schválení vedením koncernu Fiat Chrysler Automobiles, pak se v roce 2018 může v Toledu ve státě Ohio rozběhnout výroba pick-upu, vycházejícího z nového generace Wrangleru.

Díky své velikosti a zaměření nemá být pick-up Jeepu přímou konkurencí pro Ram Trucks a jeho modelovou řadu 1500, ale naopak vyplnit prostor po již nenabízeném pick-up Dodge Dakota a do jisté míry se postavit proti Chevroletu Colorado a GMC Canyon.

Poslední novinky značky Jeep v této dekádě mají představovat technicky spřízněné modely Grand Cherokee a Grand Wagoneer. První jmenovaný má dorazit se zhruba ročním zpožděním v roce 2018 a důvodem je vývoj společné platformy pro model Grand Wagoneer. Ten má představovat nejluxusnější a zároveň největší Jeep s prostorem až pro osm cestujících, jehož prodej se má podle současných plánů rozběhnout počátkem roku 2019.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
8. 9. 2015 14:48
Re: Neustálé představování plánů
Prevodovka mala tendenciu trhane podradzovat pri zastavovani, ale ja som s tym ziadny problem nemal. U niektorych aut sa prehral novy softver a je to v poriadku. Zaujimave je, ze pri osemvalcoch sa tieto problemy nevyskytovali, aj ked tam je ta prevodovka malinko ina - privazana vcelku z nemecka. Prevodovka, aj ked v zaklade stejna, je upravovana dodatocne pre kazdy druh vozidla. Pri V6 modeloch im to trvalo trochu dlhsie nez to doviedli do dokonalosti.
8. 9. 2015 01:16
Re: Neustálé představování plánů
chci se zeptat na zemnu softveru. predelal se cely novy nebo se treba prehral prevzaty z X5 a je funkcni i v JGCH.?
3. 9. 2015 08:59
Re: Neustálé představování plánů
Majitel noveho vozu mesic co mesic do servisu?? Kolik jeepu jsi mel od novoty?? Muzu te ujistit, ze moje WHcko nemelo za 140tisic vaznejsi problem, ani jednou jsem nemusel do servisu mimo servisni prohlidku, auto dela presne to co ma. Ano interier neni z mekcenych plastu a slicovani by taky mohlo byt lepsi, na druhou stranu ani ted na konstkach nic nevrze a nemlati. Nevim jak ty, ale ja se dotykam palubky pouze kdyz ji meju a u toho je mi jedno jestli je mekcena nebo ne.
Problem jeepu je, ze je jich velike mnozstvi napadeno kutilem bud u dovazenych aut z USA, nebo pri upgrade HW. Ale to uz je jina pisnicka.
2. 9. 2015 17:43
Re: Neustálé představování plánů
Kvalita Grandu v nicom nezaostava za konkurenciou. Mam momentalne druhy Grand, prvy som predal po 2,5 roku a bezproblemovej prevadzke. Momentalny 2014 jazdi bez najmensieho zavahania. Boli spociatku nejake problemy s prevodovkou (nemeckou) ale zmenou softveru sa to vyriesilo.
2. 9. 2015 17:39
Re: jeep
V europe je ta cena dost vysoka, v USA je to relativne lacne auto. V zaklade stoji Grand tolko ako VW golf GTI - cize nejakych 30 tisic $. Takze je to vcelku lacne auto.