Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Grand Cherokee Trackhawk by mohl dostat motor z Chargeru Hellcat

Jan Mička
Diskuze (0)
Jeep je jednou z automobilek, která se nebojí zákazníkům nabídnout pořádný zážehový motor. Pokud jsou současné informace pravdivé, dočká se Grand Cherokee osmiválce z modelů Dodge Hellcat.

Abychom byli důslední, nabídka Jeepu Grand Cherokee je z velké části tvořena právě velkoobjemovými zážehovými motory. Můžete si koupit šestiválec 3.6 Pentastar (210 kW), zkušenější sáhnout po osmiválci 5.7 HEMI (259 kW), a pravým fajnšmekrům je vyhrazen osmiválec 6.4 HEMI (344 kW). Jak se ale zdá, ve vzduchu visí ještě jedna možnost…

Již dříve jsme uvedli, že si automobilka Jeep nechala registrovat označení Trackhawk (nahradí dosavadní SRT), což by navíc v případě modelu Grand Cherokee mohlo přinést další důležitou změnu – downsizing. Ovšem ne v takovém slova smyslu, jak jej známe a ve většině případů nenávidíme. Server Car and Driver totiž napsal, že se pod kapotou nejluxusnějšího Jeepu objeví osmiválec Hellcat (známý z vozů Dodge Challenger a Charger) o objemu 6,2 litru a výkonu 527 kW. Nový král nabídky by měl tedy o dvě deci menší objem než současný vrchol, ale nesrovnatelně více síly.

Vzhledem k točivému momentu 880 N.m je logičtější, aby taková bestie poháněla vůz s pohonem všech kol, otázkou ale je, jak Jeep dokáže rychlost zužitkovat v zatáčkách. Pro představu uvádíme, že už Grand Cherokee s motorem 6.4 HEMI umí zrychlit z 0-100 km/h za 5 sekundy, a přeplňovaný osmiválec Hellcat by mohl z času stáhnout klidně další sekundu. Prozatím se nám ale nepodařilo získat oficiální vyjádření, zda je zpráva založena na skutečnosti.

Jan Mička
Diskuze (0)