Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Hurricane: talentovaný horolezec

Libor Zezulka
Diskuze (8)
Takový koncept si nechají v Detroitu určitě líbit. Celkem obyčejně vyhlížející Jeep Hurricane dokáže v terénu hotové zázraky díky dvěma motorům a novému systému řízení.

Koncern DaimlerChrysler se nikdy netajil svou zálibou v netradičních studiích. Jeep Hurricane takovou touhu ukazuje a nepotřebuje k tomu ani futuristické tvary a obrovské LCD obrazovky. Přednosti Jeepu zkrátka spočívají v něčem jiném, jízdních vlastnostech v terénu, na které se automobilka zaměřila.

Na konceptu v první řadě zaujme motor, tedy motory. Huricane pohání dvě jednotky HEMI s objemem 5.7 litru, výkonem 335 koní a točivým momentem 370 Nm (celkem tedy 670 koní a 740 Nm). Přítomnost systému MDS (Multi-Displacement System) zajišťuje možnost pohonu na plných 16 válců nebo také 12, 8 a 4 válce. Pokud se probudí oba motory, dokáží vystřelit Huricane na 100 km/h za pět sekund.

Nejzajímavější vlastnost konceptu prozradí otočení volantem. Kola přední i zadní hnané nápravy se v jednom módu proti sobě natočí takovým způsobem, že se automobil otočí doslova na pětníku. Jeep šel nicméně ještě dál a vymyslel mód umožňující natočení všech kol jedním směrem, což vytváří nové možnosti v terénu. Tělo studie se skládá z klasického rámu a karbonové skořápky, uvnitř na sebe upozorňují zejména prvky z leštěného hliníku.

Libor Zezulka
Diskuze (8)