Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep oslavuje 5 milionů prodaných Wranglerů. Přes 80 % jich pořád jezdí

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Výroba první generace Jeepu Wrangler byla zahájena před 37 lety, aktuálně čtvrtá generace se vyrábí od roku 2017.

Automobilka Jeep se 30. srpna pochlubila dosažení významného milníku, prodala totiž již 5 milionů kusů legendárního terénního modelu Wrangler. Jubilejní kousek s plug-in hybridním pohonem 4xe, speciální výbavou Rubicon 20th Anniversary Edition a barvou Earl byl zakoupen zákazníkem z New Jersey, který navíc získá 5.000 dolarů na doplňky Jeep Performance Parts a doživotní zákaznické služby Jeep Wave.

Jak automobilka připomíná, Jeep Wrangler byl poprvé představen na autosalonu Chicago Auto Show v roce 1986. Šlo o nástupce populárního modelu Jeepu CJ a dalšího nositele odkazu původního armádního Jeepu Willys MB, představeného v roce 1941.

Video se připravuje ...

První generace Wrangleru nesla označení YJ a celkem bylo mezi lety 1987 až 1995 prodáno kolem 630.000 kusů dnes světoznámého offroadu. V roce 1996 následovala generace TJ, v roce 2006 generace JK a v roce 2017 automobilka představila aktuální generace JL, kterou neustále vylepšuje.

První generace YJ byla představena pouze jako dvoudveřový model s dvojicí pohonných jednotek, 2,5litrovým čtyřválcem a 4,2litrovým řadovým šestiválcem. Model byl upraven pro lepší komfort na silnicích, stále však nabízel fantastické schopnosti v terénu.

V současnosti je Wrangler nabízen jako dvoudveřový i čtyřdveřový model, vychází z něj ale i pick-up Gladiator. Pod kapotou může mít jak plug-in hybridní čtyřválec 4xe, tak i výkonný vidlicový osmiválec s označením Rubicon 392.

Charakter vozu je přizpůsoben několika výbavovým linií, jako Sport, Sport S, Sahara, Willys, Rubicon, Rubicon X, High Altitude nebo Rubicon 392. V Evropě, kde je vůz oficiálně nabízen, je však dostupný pouze jako plug-in hybrid s užší paletou výbav.

"S 5 miliony prodaných vozů Wrangler značka Jeep stále roste, poháněna neutuchající vášní celosvětové komunity Jeep," řekl Jim Morrison, starší viceprezident a šéf značky Jeep pro Severní Ameriku. "Díky legendárním schopnostem pohonu 4x4, volnosti pod širým nebem a nadčasovému designu ztělesňuje Wrangler ducha a duši značky Jeep.

Více než 80 % z 5 milionů vozů Wrangler prodaných od roku 1986 stále jezdí po silnicích, baví na nich a ukazují úžasnou odolnost tohoto vozu. Náš nový Wrangler 2024 opět zvyšuje laťku jako dosud nejschopnější Wrangler s více technologiemi, bezpečnostními prvky a propracovaností," dodal Morrison.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
3. 9. 2023 11:20
Offroadová Legenda
Wrangler je legenda a má své příznivce i v ČR, však se tu oficiálně prodává už od začátku 90. let, kdy se zde objevila ještě generace YJ https://en.wikipedia.org/…ep_Wrangler_(YJ) a tyto vozy dodnes stále jezdí a jsou vidět na srazech.
Avatar - Hammunasakra
2. 9. 2023 15:11
Re: Verze Wrangleru
ACZ někdy zhruba s nástupem machi(avelli)ho na post šéfa SPADLO... a už se nezvedlo

doPODĚLALi to zrušením nejlepší diskuzní platformy - lepší už to nebude

a chyby v textech = tu diskutéři opravují (už) léta a (přínos NULA) nic
2. 9. 2023 13:45
Verze Wrangleru
Ve státech stále hodně populární :yes:

Článek jinak zkopírovaný s nepřesnostmi. Vrcholný motor není Rubicon 392, ale HEMI 392 a to číslo značí objem válců (cubic-inch). Wrangler má několik technicky odlišných verzí Sahara, Rubicon a Rubicon 392 (vychází z Rubiconu a má úplně jiný podvozek, otvory na sání atd.) a každá verze má svoje výbavové linie. Jsou to informace co se dají dohledat na tomto serveru.

Ale aspoň díky za připomenutí...