Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jezdit za Alfu v F1 má své výhody: Valtteri Bottas nafasoval ostrou Giulii GTAm

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Tovární pilot stáje Alfa Romeo F1 Team Stake Valtteri Bottas si pořídil to nejostřejší, co italská automobilka nabízí do silničního provozu.

Být pilotem formule 1 přináší spoustu nezpochybnitelných výhod. Mimo beztrestného řízení v rychlosti přesahující 350 km/h, závodění kolo na kolo a skvělé výplaty mají závodníci přístup k těm nejlepším silničním vozům na světě - pokud jsou továrními piloty. 

Finský jezdec Valtteri Bottas sice není pilotem továrního týmu, ale Alfa Romeo jakožto automobilka s původním týmem Sauber uzavřela technické partnerství a stala se také hlavním sponzorem stáje. Tato spolupráce skončí na konci letošního roku, protože od roku 2026 uzavřel Sauber spolupráci s automobilkou Audi, která na rozdíl od Alfy Romeo tým odkoupí a bude stavět vlastní motory.

Jelikož už partnerství, které začalo v roce 2015, skončí za několik málo měsíců, Bottas nelenil a na rozloučenou si dopřál to nejlepší, co Alfa Romeo nabízí. Alfa Romeo Giulia GTAm má famózní 2,9litrový šestiválec o výkonu 540 koní a na stovku se dostane za 3,6 sekundy. Pro pilota formule 1 možná nijak skvělá hodnota, ale na supersilný silniční sedan to jsou skvělá čísla.

Video se připravuje ...

Ostrá Giulia měla omezenou kvótu na 500 kusů s tím, že Alfa Romeo přichystala rezervní systém pro zájemce, kteří tuto kvótu nestihli v případě, že by byla některá z původních objednávek zrušena. Právě na tomto seznamu se Bottas musel nacházet, pokud si Giulii GTAm neobjednal již za doby svého působení v týmu Mercedes.

„Jsem jednoznačně celoživotní automobilový nadšenec. Nejvíc ze všeho miluji Alfu Romeo. Je mou ctí být ambasadorem značky a nyní se stát majitelem jedné z 500 Giulií GTA,“ prohlásil Bottas. 

“Po technické stránce se jedná o skvělé vozidlo, které vzniklo ve spolupráci se Sauber Engineering s využitím odborných znalostí a technického know-how přímo z Formule 1,” dodal finský závodník.

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

16. 3. 2023 14:41
GTAm
Aj ja chcem 😊