Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

John Deere SESAM i výkonný traktor může být na elektřinu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Podobně jako výrobci osobních a užitkových automobilů i společnosti, které se věnují vývoji a výrobě zemědělské techniky testují alternativní pohonné systémy. Výrobce traktorů značky John Deere díky tomu představuje koncept SESAM.

Mezi nejaktivnější výrobce traktorů v oblasti alternativních pohonných systémů patří značka New Holland, která již v roce 2009 představila svůj elektřinou poháněný koncept NH2 s lithium-iontovými bateriemi a palivovými články, disponující výkonem 78 kW (106 k).

Podobným směrem se nyní vydává značka John Deere, která odhalila koncept výrazně výkonnějšího elektrického traktoru SESAM (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery).

Tento stroj je postaven na základech sériového traktoru řady 6R, ale pod svou dlouhou kapotou namísto vznětového motoru ukrývá lithium-iontové baterie, poskytující potřebnou energii dvojici elektromotoru. Ty mají poskytovat výkon 130 kW a při běžném provozu je v činnosti pouze jeden z nich, zatímco druhý se připojí až při vyšším zatížení.

Podle dostupných informací má v současnosti koncept na jedno nabití pracovat okolo čtyř hodin nebo ujet kolem 55 km. Dobití baterií na plnou kapacitu má zabrat tři hodiny a jejich životnost se má pohybovat okolo 3100 nabíjecích cyklů.

John Deere SESAM je dlouhodobým projektem, na němž v Německu pracuje vývojový tým od roku 2014. Ve své současné podobě se tento traktor veřejnosti představí na mezinárodním veletrhu zemědělské techniky SIMA 2017 pořádaném v Paříži od 26. února do 2. března příštího roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
7. 12. 2016 21:34
Re: A až se to vybije někde v půlce pole ...
K cemu nafta v osobnim voze, kdyz uz i traktory jezdi na elektrinu.
Avatar - WinDiesel
7. 12. 2016 17:24
Re: A až se to vybije někde v půlce pole ...
jojoj :-) >:D
7. 12. 2016 11:52
Re: A až se to vybije někde v půlce pole ...
Nebude to žádný problém, až bude mít každá desátá brázda v každém poli indukční dobíjení. :-)
Avatar - WinDiesel
7. 12. 2016 11:19
A až se to vybije někde v půlce pole ...
Doveze jiný traktor s dieselovým motorem dieselgenerátor ze kterého se to ekologicky nabije.
PS - v době žní jede traktor 24 hodin a fakt není čas na nějaké dobíjení, leda že by měli spostu náhradních traktorů kus za 5 000 000 Kč ...
:-)