Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

K mání je úžasné Zagato Raptor. Supersport s technikou z Diabla existuje v jediném exempláři

Jan Zajíc
Diskuze (0)

V roce 1996 známá karosárna Zagato ohromila návštěvníky ženevského autosalonu supersportem pojmenovaným Raptor.

Šlo o auto, které pod uhlazenou karoserií ukrývalo techniku Lamborghini Diablo VT, o pohon se tedy staral 5,7litrový dvanáctiválec o výkonu 362 kW. Motor přes šestistupňovou manuální převodovku poháněl všechna kola.

Stroj od Zagata k obřímu výkonu přidával nižší hmotnost, ve srovnání s Diablem VT byl totiž o zhruba 300 kilogramů lehčí. Na designu pak je zajímavé, že Raptor patří mezi první auta, u nichž bylo k návrhu využito počítačové techniky. I proto tým šédesignéra Noriho Harady zvládl vůz dokončit za pouhé čtyři měsíce.

I když pohonné ústrojí pochází od Lamborghini, pod karbonovou karoserií se ukrývá trubkový rám vlastní konstrukce. Interiér pak vsadil na minimalismus a určitě vás překvapí také opravdu štědré použití semišového čalounění.

Mezi zajímavosti můžeme zařadit i vzhůru výklopnou "kabinu". Díl se dá navíc údajně od karoserie oddělit, takže z vozu snadno uděláte roadster.

Raptor nakonec vznikl v jediném exempláři. Právě ten je aktuálně k mání, dražit se bude 30. listopadu na aukci RM Sotheby's v Abú Zabí.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme