Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

K mání je vzácné BMW M5 s V10 a manuální převodovkou. A není ani tak drahé

Jan Zajíc
Diskuze (22)

Určitě víte, že poslední tři generace BMW M5 se v Evropě prodávaly a prodávají výhradně s automatickou převodovkou. Přesto existuje šance, že se dostanete M5 s manuálem, která není stará 16 a více let.

BMW v Evropě naposledy nabízela M5 s ručně řazenou převodovkou v roce 2003, jednalo se o generaci E39. Když pak bavorská automobilka v roce 2005 představila M5 generace E60 (a kombík E61), mimochodem první produkční sedan s vidlicovým desetiválcem na světě, mluvilo se už pouze o automatu.

Přesto v říjnu následujícího roku BMW oznámilo, že manuál nabídne zákazníkům v Severní Americe. Stejná situace se pak ostatně opakovala i s generací F10.

Fungovalo to tak, že pokud si to budoucí vlastník přál, mohl si převodovku s "fofrklackem" vybrat ve volitelné výbavě. Bez příplatku.

A protože se během let našlo několik lidí, kteří dokázali M5 E60 s manuálem dostat ze Severní Ameriky na Starý kontinent, občas na tuto zajímavou verzi narazíte v evropské inzerci. Ale děje se tak docela vzácně.

Aktuálně jsme našli na prodej kousky dva - a jeden z nich je překvapivě docela dostupný. Nejde samozřejmě o nějakou voňavku, ten levnější z obou vozů, vyrobený v roce 2007, má za sebou už 180.616 kilometrů. Podle nizozemského prodejce je auto v původním stavu a všechno funguje. Jen byly lakovány oba nárazníky. K M5 také prý dostanete dokumentaci mapující její historii. Poměrně hezky vypadá i interiér.

A cena? Tenhle bavorák je k mání za 29.500 eur, což podle současného kurzu činí asi 805 tisíc korun. Ano, je to tak o 200 až 300 tisíc korun víc, než kolik stojí M5 s automatem, ale ve srovnání s druhým nabízeným exemplářem je to skutečně zajímavá cena.

Onen druhý kousek, shodou okolností také prodávaný v Nizozemsku, můžete mít totiž za 59.895 eur, tedy za 1,64 milionu korun. Bílý sedan s hnědým interiérem má ovšem najeto "jen" 64.110 km...

Jan Zajíc
Diskuze (22)

Doporučujeme

9. 4. 2020 00:47
disel gate
ten lakýr co stříkal naráznik byl kdo?
1. 4. 2020 15:21
Re: Svezení to bude jistě parádní, ale...
...musím se usmívat, když si představím jak dnes vypadá tehdejší A6 (vyjma solitérního Allroadu), byť tehdejší E-Klasse byla vyjma W124 asi nejhezčím Ečkem všech dob a dal bych ho na stejnou úroveň k divočejší e60.
Jak vypadá tehdejší japonská nebo americká konkurence radši až na výjimky pominu.

Ano, exteriér e60 beru dodnes jako velmi zdařilý počin a to se mi líbila jak e39, tak nástupnická F10. Interiér jedině po FL a ani tam není žádným úžasem, ale třeba vedle jinak moc hezkého vnitřku E s již tehdy pěkně fungujícím rozhraním iDrive.
Avatar - Dinar
1. 4. 2020 14:40
Re: Svezení to bude jistě parádní, ale...
"Jak jde o bmw na auto.cz kritika musí jít stranou". Ale prdlajs. Měls vidět, co jsem psal na net v roce 2003, když ji ukázali. Měl jsem tehdy po sobě dvě E39 a chtěl zase pětku, ale kvůli designu jsem málem koupil hondu legend. Trvalo mi rok, než jsem E60 nějak skousnul a koupil ji. Jen prostě dnes musím před Banglem smeknout, já jsem to tehdy neviděl, on ano, to auto naplnilo do puntíku význam slov futuristický design. Po tehdejším legendu neštěkne pes. ;-)
Avatar - Alf1k
1. 4. 2020 13:18
Re: Svezení to bude jistě parádní, ale...
Na téhle staré 5er je do dnes krásně vidět, že design je věc individuální, přesto jak jde o BMW na auto.cz kritika musí jít stranou ;-)
,,nikdo by se nehádal, že to není loňský model” - respektuju názor, ale i vedle minulé 5er mi to přijde jako špatnej vtip, vedle aktuální nemám slov.
,,vedle akt. modelů konkurence se E60 neztratí” - to opravdu neztratí, tenhle ošklivej ksicht pozná každej na dálku a bohužel bude na českých silnicích ještě dlouho strašit. Interiér nemá s prémií společného nic. Bangleho “vlna” na palubovce vypadá jak výsledek divokého drogového mejdanu, nechápu, jak mu mohl tento výtvor projít. :-[]
Tato M5 má skvělej motor a zvuk, jízdně auto asi taky nezklame. Obyčejné modely se zavřenejma očima dobré ve své době s interiérem nehodným označení prémie ;-)
Avatar - KANKUNEN
1. 4. 2020 11:30
Re: Svezení to bude jistě parádní, ale...
To je přesně. To auto se mi nikdy moc nelíbilo, ale teď po letech musím uznat, že stále není staromódní a umí stále vypadat prémiově. A nejvíc je to poznat na 3er, A4 z tédoby zapadla mezi Astru a Cedník v kombíku, ale 3er uměl prémiově i parkovat.