Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

K mání je vzácný Mercedes CLK DTM AMG. Nejrychlejší čtyřmístné kabrio své doby stojí miliony

Jan Zajíc
Diskuze (2)

V roce 2005 Mercedes-Benz představil hodně svižné provedení otevřeného modelu CLK. Ve své době šlo o nejrychlejší čtyřdveřový kabriolet na světě.

Tenhle zvláštní primát sice později Mercedesu uzmul Brabus, to ovšem na zajímavosti speciálního CLK DTM AMG nic neubírá.

Jak napovídá jméno, automobil vznikl jako pocta závodnímu speciálu, který ovládl německý šampionát cestovních vozů DTM. Mercedes přichystal dvě provedení. Nejprve zájemcům nabídl kupé, později tedy přidal i kabriolet. V obou případech samozřejmě vzniklo omezené množství exemplářů - 100 kupátek a 100 kabrioletů.

K titulu nejrychlejšího čtyřmístného otevřeného vozu CLK DTM AMG pomohl zejména motor. O pohon se stará kompresorem přeplňovaný vidlicový osmiválec AMG o objemu 5,4 litru, který dává výkon 428 kW (582 koní) v 6100 ot./min a točivý moment 800 N.m při 3500 ot./min. To stačí k akceleraci z 0 na 100 km/h za 4 sekundy a schopnosti letět rychlostí 322 km/h.

Když byl kabriolet uveden na trh, Mercedes si vůz cenil na 277.820 eur (jen pro ilustraci, podle současného kurzu to je asi 7,5 milionu korun).

A vysokou hodnotu si CLK DTM zřejmě drží i dnes, v Nizozemsku se totiž objevil na prodej jeden exemplář s 5073 km na tachometru, který je k mání za 299.500 eur, tedy přibližně 8 milionů korun.

Auto podle očekávání vypadá jako nové. Zvenku zaujme výrazným bodykitem, možná ještě interesantnější je ale pohled do interiéru, v němž narazíte na sportovní sedadla (dokonce i sedačky vzadu vypadají hodně minimalisticky), alcantarou potažený volant, spoustu prvků z uhlíkových vláken, malý volič automatické převodovky nebo zřejmě karbonové výplně dveří. Nechybí ani štítek s informací, že jde o stroj ze stokusové série.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

5. 6. 2020 18:40
Čtyř místný
Jo mělo tam být napsáno čtyř místný namísto čtyř dvéřový 😁
5. 6. 2020 06:23
Ctyri dvere
Ja teda ctyri dvere nevidim :D