Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

K mání je vzácný Shelby Series 1, jediné auto, které Carroll Shelby postavil od základu

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jméno Shelby si asi nejčastěji spojujeme s upraveným Fordem Mustang. Carroll Shelby však modifikoval i jiná auta. Ale jen jeden sporťák postavil od základu.

Jde o roadster s prostým označením Series 1, který Shelbyho společnost vyráběla v letech 1998 až 2005. Šlo o malosériovku, podle dostupných informací vzniklo jen 249 exemplářů.

Roadster má hliníkové šasi, panely karoserie jsou ze sklolaminátu a uhlíkových vláken. Motor je sice vpředu, ale Shelby ho umístil za přední nápravu, aby byl co nejblíž středu auta. Poháněna jsou samozřejmě zadní kola.

A asi vás nepřekvapí, že motorem je vidlicový osmiválec, který k americkému sportovnímu vozu tak nějak přirozeně patří.

Shelby konkrétně sáhl po modifikované čtyřlitrové V8 L47 pro auta značky Oldsmobile, patřící koncernu General Motors. Šestistupňovou manuální převodovku dodala firma ZF, Shelby ji ovšem výrazně upravil. K dispozici byly dvě verze Series 1.

Atmosféricky plněná varianta nabízí maximální výkon 239 kW v 6500 min-1. a nejvyšší točivý moment 390 N.m v 5000 min-1. Akcelerace z klidu na 60 mil v hodině (96 km/h) zabere 4,4 sekundy, maximální rychlost je 273,5 km/h a sprint na čtvrt míle zhruba 1,2 tuny vážící roadster zvládne za 12,8 sekundy.

Pak tu bylo kompresorem přeplňované provedení... Dočíst se můžeme o prototypu, který dával výkon okolo 600 koní a zrychloval z nuly na 96 km/h za 3,2 sekundy, exemplář, který je na prodej v Itálii, má ovšem výkon zřejmě nižší. Prodejce uvádí 338 kW a akceleraci 0-96 km/h za 4,2 sekundy.

Verze s kompresorem je samozřejmě také vzácnější. Podle prodejce bylo postaveno jen 70 exemplářů s kompresorem, narazili jsme ovšem také na tvrzení, že jich vzniklo jen 20.

Všechny kusy byly slušně vybavené, měly by mít klimatizaci, tempomat nebo kvalitní audio systém. Řada dílů v interiéru pochází od General Motors, přístrojový panel pochází například z Pontiacu. 

Cena každopádně není nízká. Italský Shelby Series 1 s nájezdem 6900 km je k mání za 210 tisíc eur, což je v přepočtu asi 5,7 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme