Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kalifornský úpravce se přiznal k obcházení emisních pravidel. Dostal obří pokutu

Marek Bednář
Diskuze (21)

Pokutu v přepočtu více než 22 milionů korun musí zaplatit firma Sinister Diesel, protože prodávala zařízení umožňující zákazníkům obcházet emisní pravidla a vypouštět na silnicích oblaka sazí. K prohřeškům se přiznala.

Tuningová firma Sinister Diesel, sídlící v kalifornském Rosevillu, musí zaplatit celkem milion dolarů pokuty (22,1 milionu korun) za to, že prodávala zařízení k obcházení emisní techniky u pick-up trucků se vznětovými motory.

Zhruba před dvěma týdny byla firma obviněna, že prodala desítky tisíc sad k zaslepení EGR (recirkulace výfukových plynů) a dalším úpravám systémů na řízení emisí včetně softwaru, díky němuž i upravený motor běžel normálně. U soudu se ke všemu přiznala. Kromě pokut je součástí trestu také povinnost zničit veškerou tuto nelegální techniku, kterou by dosud mohla mít na skladě.

Zařízení, která firma prodávala, se v USA používají k takové úpravě naftových pick-upů – ale nejen těch, dá se tak upravit skoro jakékoliv naftové auto –, aby byly schopny pod plným plynem vypouštět obrovská oblaka černého dýmu. Říká se tomu „rolling coal“ a fanoušci této řidičské, řekněme, praktiky zhusta obšťastňují svými sazemi elektromobily nebo cyklisty. Jen někteří jsou dostatečně „slušní“ na to, aby svůj výfuk nasměrovali nahoru do vzduchu, nikoliv doprava dozadu na předjížděného cyklistu.

Video se připravuje ...

Cena takovéhoto zařízení se v USA pohybuje většinou od jednoho do dvou tisíc dolarů (cca 22-44 tisíc korun) za sadu v závislosti na tom, pro jaký motor je určena. Za kolik peněz prodávala tyto sady firma Sinister Diesel, dokumenty neuvádějí.

Firma sice u produktů uváděla, že jsou určeny výhradně pro použití mimo silnice, ale „věděla, že velká část jejích zákazníků byli řidiči naftových trucků, kteří používali zařízení koupená od Sinisteru na veřejných silnicích, nikoliv závodních tratích,“ stojí v soudních dokumentech.

Soud uvádí, že zhruba čtvrtina hrubých tržeb firmy pocházela z prodeje takovýchto zařízení a že mezi koncem října 2015 a půlkou července 2017 prodala téměř 40 tisíc sad. Podle soudu také instruovala zákazníky, jak zařízení odstranit před emisní kontrolou, aby vůz prošel, a pak ho zpátky nainstalovat.

„Firma Sinister Diesel prodávala produkty, které umožnily řidičům odstavit řízení emisí jejich vozů, čímž způsobili dramatický nárůst vypouštění znečišťujících emisí, které zhoršují kvalitu ovzduší a mají negativní vliv kvalitu života,“ komentoval výsledek státní zástupce Phil Talbert.

Marek Bednář
Diskuze (21)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
11. 8. 2023 16:46
Re: Nikdy jsem moc nepochopil...
jak to každého příspěvku zatáhnou rusko, to už je slušná diagnoza. Prášky nepomáhaj vid Lojzíku
:-) :-) :-) :-)
Avatar - Ozzman
10. 8. 2023 13:38
Re: Úpravce, upravce
V Praze to hodně dělaj lehká užitková auta, jezdím denně na moto, tak si načichám dost... nicméně, občas bych takovým dieslovým čmoudem rád zakouřil před nosem některých místních diskutérů, čistě jen z té škodolibé radosti :D
Avatar - Barry Lyndon
10. 8. 2023 12:52
Re: Úpravce, upravce
Přesně, i v Praze je dieselového smradu často k zblití (ale OK, je to lepší než před 15 lety). Na venkově (jakože okresní města) jsou pak diesedezoláti na steroidech skoro všichni, co mají naftu, protože se to tam jedničkovými Euro3 a dvojkovými Euro4 Octaviemi (a jejich alternativami) jenom hemží... Tamní střední třída pak v Německu kupuje výprodejové Euro5 Dieselgate.
Avatar - Ozzman
10. 8. 2023 12:46
Re: Úpravce, upravce
Na tom videu je dieslovej Prius? :D Nebo proč tak hulí ?
Avatar - Mikesus
10. 8. 2023 12:44
Re: Úpravce, upravce
Potkavam je denně. Takze jen dieslovej cmoud obhajuje vlastní garáž.