Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kaskadér protáhl kamion na dvou kolech úzkou mezerou, vytvořil tak světový rekord

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Řídit kamion není žádná sranda, a co teprve když jede jen po dvou kolech a má se protáhnout 380 cm širokou mezerou.

Guinnessova kniha světových rekordů se rozrostla o nový kousek, o který se postaral třiačtyřicetiletý italský kaskadér Marco Davide Giony, jež se rozhodl předvést své působivé schopnosti za volantem. Nešlo přitom o volant klasického automobilu, ale kamionu. Respektive samotného tahače.

Marco totiž stanovil rekord v jízdě po dvou bočních kolech při průjezdu poměrně úzké mezery. Abychom byli konkrétní – řidič musel projet mezerou úzkou 380 centimetrů, po dvou kolech musel ujet minimálně 10 metrů a následně musel kamion opět bezpečně dostat zpět na všechna kola.

Pokus, který se uskutečnil během italské televizní show Lo Show dei Record, ale nezačal zrovna pozitivně. Marco sice úspěšně dostal vůz na boční kola, k čemu mu pomohla připravená rampa, jenže při prvním úspěchu nezvládl řízení, srazil bariéry a musel začít znovu. Jenže druhý pokus, zřejmě z obavy ze stejné chyby, opět skončil sraženými bariérami a neúspěchem.

Během třetího pokusu už ale řidič nezaváhal a mezeru s kamionem projel. Ze záběrů je přitom patrné, že oněch 380 centimetrů není zrovna moc místa, když sedíte za volantem několikatunového monstra s širokou a vysokou kabinou. Ta se navíc docela divoce pohupovala a ovládání vozu tak příliš neusnadňovala.

V rozhovoru po úspěšném pokusu Marco zmínil, že bylo potřeba plynule šlapat na pedál a zůstat vysoce soustředěný. Celý pokus byl navíc fyzicky náročný a po úspěšném zdolání dráhy pomalu ani necítil ruku a rameno.

Ondřej Mára
Diskuze (4)
4. 10. 2023 19:56
I třetí pokus
dal jen o prsa asijské atletky. Ale je to frajer! Zdálo se mi, že se mu tahač nějak moc vlní. Možná by snesl vyztužení a ještě přidat na tlaku v pneu. S tímto setupem to je už level 2. :yes:
Avatar - Mokrous
4. 10. 2023 10:42
S polystyrenem se mu to machruje...
Příště mu tam dejte betonový blok a uvidíme, jak se mu bude dařit, když bude hlavou mířit na tu hranu...
Ale jo, lidstvo si může odškrtnout další splněnou 3,14čovinu v nekonečné řadě 3,14čovin.
4. 10. 2023 09:50
Mezera
Mezerou 380 cm? Tou by se opravdu protahovat nemusel, když šířka pruhu na silnici je obvykle 300 cm a šířka kamionu kolem 260 cm. T by pak musely všechny kamiony jezdit po silnici jen po 2 kolech :-)
4. 10. 2023 09:49
proc tu uzkou sterbinku neprojel po vsech ctyrech?
na kazdy strane by mu zbejvalo jeste pres pul metru ...
PS: neni sterbinka jako sterbinka