Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kde se zastaví? Průměrná cena ojetých aut v pololetí stoupla na 289.000 Kč

Diskuze (5)

Důvodem byla rostoucí poptávka kvůli nedostatku nových a zánovních aut. Průměrné stáří prodávaných vozů mírně vzrostlo z 9,1 roku na 9,5 roku. Vyplývá to z údajů společnosti Cebia.

Většina ojetých vozů, které se letos v Česku prodávaly, měla zahraniční původ. Podíl aut koupených jako nová v ČR klesl o šest procentních bodů na 42 procent. Z Německa pocházelo 22 procent vozů, což je meziročně o tři procentní body více. Zvýšil se také podíl vozidel dovezených z Rakouska, která se svým počtem prakticky dotáhla na vozy dovezené z Itálie. Podíl aut ze Slovenska se meziročně více než zpětinásobil na 2,2 procenta.

Počet ojetých osobních automobilů dovezených ze zahraničí v letošním roce do České republiky se meziročně zvýšil o 6,9 procenta na 89.307 aut. Dovozy se tak vrátily na hodnoty před pandemií koronaviru.

Video se připravuje ...

I nadále se zvyšovala rychlost prodeje. Zatímco do března se prodávaly vozy v průměru za 69 dní, za prvních šest měsíců už vykázaly průměrnou rychlost prodeje 61 dní. Loni se ve stejném období auta prodávala průměrně za 96 dní, toto období však bylo ovlivněno pandemií a uzavřením prodejních míst.

Podíl prodávaných dieselů poprvé klesl pod 50 procent, tedy o pět procentních bodů proti loňsku. Pokles vozů na naftu je dlouhodobý. Naopak vozy na benzin zvýšily svůj podíl z loňských 42,1 procenta na téměř 47 procent.

Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia s podílem 9,4 procenta. Meziročně si pohoršil Volkswagen Passat, jehož podíl klesl o jeden procentní bod, což vedlo k přesunu ze třetí na pátou pozici. Mírně si polepšily vozy BMW řady 3 a Hyundai i30. Naopak Ford Mondeo, který býval v první desítce stálicí, se letos propadl na 11. místo.

Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
23. 7. 2022 08:46
Re: Opět nezbývá nez říct
Neuvěřitelný jak VACULÍKOVO PRAVIDLO (když něčemu v tomhle případě ekonomice ROZUMÍM tak není o čem, když NErozumím NEmám vzdělání v oboru = tak neuvěřitelné ale VĚTŠINOVĚ se SPLETU = jako právě teď ty). KDYBYs házel korunou = máš šanci tak půl na půl. když PLÁCÁŠ o něčem čemu nerozumíš = je to zajímavý ale VĚTŠINOVĚ netrefíš

zkus radiš HÁZET KORUNOU :*)

Jinak rohlíky co si kupuju zdražily z původních 9,90kč na dnešních 17,90 = zkus ne PŘEDPOVÍDAT (vymýšlet SI) doporučuju vzdělání a ZNALOST (a vono se tam učí PŘESNEJ OPAK než tvrdíš = no to mi vysvětli :-O :D :-!
23. 7. 2022 08:39
Re: Opět nezbývá nez říct
A není problém spíše v tom, že nejsou k dostání nová auta?

Vyvozujes špatně závěry z dat co jsou. Stává se to, když chceš data využít pouze k potvrzení svého názoru místo získání obrazu reality.
Avatar - speedfred
23. 7. 2022 07:47
Re: Opět nezbývá nez říct
Nové uz kupovať nebudem a staré predám za drahšie ako som kúpil 😋
Avatar - rohYpnol
22. 7. 2022 21:11
Opět nezbývá nez říct
Že se děje přesně to co jsem předpovídal. A důsledky mimo jiné zavádění EV mobility budou čím dál horší.