Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Když je normální bydlík málo. Tohle jsou nejdražší obytňáky, které si můžete hned koupit

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Karavany a obytné vozy zažívají obrovský nárůst popularity, který částečně způsobila pandemie covid-19. A třeba i vy si letos budete chtít tento způsob cestování vyzkoušet.

Nejjednodušším řešením by normálně bylo zapůjčení obytného vozu. Jenže možná jste už četli zprávy, že s pronájmy to letos nebude snadné, neboť právě kvůli velkému zájmu karavany k mání zřejmě nebudou. Obytné auto si ale můžete také vyrobit, z dodávky, kombíku, nebo třeba většího SUV. Na trhu navíc existují producenti různých kempingových vestaveb nebo praktických modulů, která zahrnují vybavení pro vaření či hygienu, určených přímo pro konkrétní automobily.

Další cestu představuje rovnou koupě obytňáku. Výběr je poměrně široký, od dostupných a skromných řešení (například malých obytných přívěsů), až po drahé stroje, které nabízejí prvotřídní komfort a luxusní podmínky pro sladký život na cestách.

A právě na ty drahé se dnes podíváme - zapátrali jsme totiž po nejluxusnějších "ojetých" obytňácích, které si můžete hned teď koupit. Při selekci jsme vycházeli z evropské nabídky na známém inzertním portálu mobile.de. A pátý kousek jsme našli v Česku.

Nejlevnějším vozidlem z žebříčku je Mercedes-Benz od společnosti STX Motorhomes, vyrobený v roce 2019, který můžete mít za 560 tisíc eur, což je v přepočtu asi 14,2 milionu korun. O vybavení a provedení obytné části nejvíc řeknou fotografie, které najdete v galerii, takže jen stručně: téměř 12 metrů dlouhý "bydlík" s 375kW turbodieselem nabízí pochopitelně kompletní obytné zázemí, místo pro spaní pro osm osob nebo garáž.

Za 593.810 eur (15,1 milionu korun) si můžete koupit další stroj s technikou Mercedes-Benz, tentokrát Actros přestavěný firmou Cruzzer. Obytný vůz, registrovaný teprve v loňském roce, pohání 12,8litrový turbodiesel o výkonu 390 kW a zaujme například hned třemi výsuvnými částmi, které příjemně rozšiřují obytný prostor.

MAN Atacama 7900 od společnosti Actionmobil za 799.000 eur (20,4 mil. Kč) je z poněkud jiného těsta. Tohle auto s 397kW naftovým motorem není tak luxusní jako předchozí vozy, zato se s ním můžete v pohodě vydat na náročnější expedici do opuštěných koutů světa. Kromě obytné části nabízí také garáž, do níž se prý vejde třeba Suzuki Jimny.

Aktuálně nejdražším obytným, už existujícím a lehce ojetým vozidlem na mobile.de je STX Eila Edition One postavené opět na podvozku Mercedesu-Benz. O pohon se stará 10,7litrový vznětový šestiválec o výkonu 390 kW, na tachometru najdeme 16.500 km. Kromě luxusního vybavení tento pojízdný domov zaujme hned čtyřmi do stran výsuvnými částmi, které zvyšují prostor o 35 metrů čtverečních. 

Cena? STX Eila Edition One je k mání za 952.000 eur, tedy asi 24,3 milionu korun...

Nejdražší námi nalezený obytňák na prodej v České republice je proti němu téměř za pakatel. Concorde Liner Plus 1060GMAX s 6,7litrovým dieselem o výkonu 206 kW si totiž můžete koupit za 8,45 milionu korun, a to ještě v ceně dostanete Fiat 500, který se vejde do integrované garáže.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme