Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Znáte Camping Car CC 70? Multifunkční český vozík mohl být loďkou i prostorem k přespání

Jan Zajíc
Diskuze (1)

I když jméno Camping Car CC 70 může evokovat nějaké obytné auto, ve skutečnosti jde o velice zajímavý přívěsný vozík, který sice mohl být obytný, ale nabízel toho ještě mnohem víc. 

Camping Car CC 70 je produktem národního podniku Kdyňské strojírny, v němž se vyráběl zřejmě v 60. a 70. letech. Jde o kompaktní a lehký vozík s jednou nápravou, který producent zamýšlel především k rekreačnímu využití. I když se samozřejmě dal použít k převozu různého nákladu či materiálu.

Základ multifunkčního přívěsu tvoří podvozek z ocelových trubek s nezávisle zavěšenými koly, vlečenými rameny a tlumiči z motocyklu Jawa 350. Na šasi pak stojí dvoudílná karoserie ze sklolaminátu.

S ohledem na využitelnost vozíku jsou důležité rozměry, v katalogu výrobce uvádí délku 2100 milimetrů (s ojí 2750 mm) a šířku 1400 mm. Hmotnost i s příslušenstvím činí 150 kg, nosnost pak 150 kg. Camping Car však mohl odvézt těžší náklad, pokud byl dodatečně vybaven druhým párem tlumičů, pak nosnost narostla na 220 kg.

Na tomto kousku z Kdyně je však nejzajímavější multifunkce. O přepravě materiálu už byla řeč, pojďme se podívat na další možnosti.

V dobové brožuře se dočteme: "Přívěsný vozík Camping Car je ideální příležitosti pro každého autoturistu. Zbaví vás závislosti na autocampingu, dovolí vám krátkodobé i dlouhodobé táboření, umožní vám provozovat vodní a rybářský sport, poskytne vašim dětem zábavu a hlavně - ušetří vám čas."

A také: "Camping Car je vlastně hotel na kolečkách. Skýtá spolu s autem možnost pohodlného přespání 4 dospělým osobám."

Pro dvě osoby se tedy počítalo s vozem, další dvě se měly vyspat právě ve vozíku. Jeho konverze na obytný přívěs přitom podle výrobce zabere jen 10 minut. Stačí zvednout víko, postavit jednoduchou konstrukci, na ní pak víko nasadit a okolo konstrukce vypnout stanovou plachtu. V případě spaní se počítalo s nafukovacími matracemi.

A jak je to s tím vodním sportem? Odpověď nalezneme u víka vozíku nebo-li pevné střechy netradičního "stanu". Díl totiž po sundání a otočení fungoval jako loďka. "Spolu s Camping Carem vozíte s sebou vždy loďku - zdroj neustálé zábavy, ať ji využijete jako veslici, plachetnici, čo pro nejnáročnější jako motorový člun. Zde je možnost doplnění o vodní saně," láká výrobce v brožuře. Ano, k loďce se dal přidělat stěžeň nebo dokonce lodní motor.

Výrobce dále vyzdvihuje, že "campingové příslušenství umožňuje příjemné stolování a příležitost ke společenským hrám a zábavě". A upozorňuje také na přítomnost kuchyňského koutu a že "zvláště děti ocení houpačku".

Za zmínku stojí i údajně snadná manipulace po sezoně. Camping Car je podle výrobce snadno rozložitelný, což umožňuje svislé uložení na stěnu při garážování.

Kolik vozíků typu CC 70 v Kdyni vzniklo, bohužel nevíme. Zato víme, že dnes na tuhle věc jen tak nenarazíte. Přesto jsou minimálně dva exempláře momentálně na prodej. Nabízí je jediný prodejce, který za oba požaduje dohromady 39 tisíc korun.

Zdroje: Classic Car Króžek Brnohistoricke-karavany.cz, Oldtimer Sereď

Foto: tkt.rajce.idnes.cz

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

10. 4. 2021 07:55
sluníčka a machři
Pokračování Sněženky a machři. Ne dvojka, ale na vodě s Cabadaj, Macha, Prevratil. A tento vozik v hlavni roli 😂