Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia DE: Korejci chystají vlastní Prius

David Bureš
Diskuze (1)
Kia chce mít větší zastoupení mezi úspornými vozy. Po elektromobilu Soul EV nebo Optimě Hybrid chystá ryze hybridní model.

Vozy s hybridním pohonem jsou pro automobilky kvůli splnění stále přísnějších emisních norem nutností. Proto takový automobil chystá i Kia, která jím zacílí přímo na prodejně úspěšnou Toyotu Prius. O plánech jihokorejského výrobce informoval britský Autocar.

Auto je vyvíjeno s interním označením DE a na trh dorazí během následujících dvou let. DE bude pětidveřový crossover dlouhý asi 4,3 metru. Na rozdíl od Priuse nebo Hondy Insight nebude mít korejský hybrid futuristický design, tvary budou vcelku obyčejné, ale samozřejmě zaměřené na dosažení co nejlepší aerodynamiky. Kia totiž v interním výzkumu zjistila, že mnoho zákazníků Priusu by si rádo pořídilo hybrid s konvenčnějším designem.

DE bude dostupný ve dvou verzích. Nejdříve se dočkáme čistokrevného hybridu, později přijde i plug-in hybrid s možností dobíjení v zásuvce. Technickým základem modelu DE bude nově vyvinutá platforma, o jeho pohon se postará kombinace zážehové šestnáctistovky a elektromotoru.

Kia dává chystanému hybridu dva hlavní úkoly. Za prvé pomůže automobilce snížit flotilové emise, od roku 2021 musí modely velkých automobilek v EU v průměru vypouštět maximálně 95 gramů oxidu uhličitého na 100 kilometrů. Za druhé se pokusí uzmout zákazníky Priusu, který je aktuálně nejprodávanějším hybridem na světě.

Hybrid ale není jedinou novinkou, kterou Kia chystá. V příštím roce by se mělo začít prodávat malé SUV vycházející z konceptu Niro, které patrně nahradí dnešní MPV Venga. Za dva roky má přijít sportovně laděný vůz zacílený na takové modely jako Audi A7 a Mercedes-Benz CLS, který naznačil koncept GT. Kia také koketuje s myšlenkou výroby pick-upu.

David Bureš
Diskuze (1)
31. 10. 2014 12:33
soucasne modely
myslim ze kdyby dali hybridni techniku do soucasnych modelu, cenu dali +- o 2k euro vic nez za bezny model, tak by uspech slavili, ale ted a s ciste hybridnim modelem jako konkurenta Priusu? no myslim ze se budou muset hodne snazit a hlavne s tim prijit co nejdriv