Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Forte 5D: Americký Cee'd

Aleš Dragoun
Diskuze (16)
Kia přivezla na autosalon do New Yorku celkem čtyři novinky. Jednou z nich je i pětidveřový hatchback kompaktní řady Forte, jakási americká obdoba evropského Cee'du.

Kia Forte se v USA od loňského roku nabízela coby čtyřdveřový sedan a dvoudveřové kupé Koup. Hatchback je tedy v pořadí třetí karosářskou variantou.

V přední části se od svých starších sourozenců nijak zásadně neliší, záď je pochopitelné svébytná. Na ní zaujme zejména víko zavazadlového prostoru, které je nad místem pro registrační značku rozděleno lomem. Koncová světla pak v této části decentně vystupují z obrysů karoserie. Předností hatchbacků je variabilita vnitřního prostoru, ani Forte v tomto směru nebude výjimkou.

S nám dobře známým Cee'dem sdílí tato modelová řada platformu. V nabídce jsou dva zážehové motory s objemy 2,0 a 2,4 litru a dva druhy koncernových šestistupňových převodovek: přímo řazená a samočinná. Druhá jmenovaná disponuje také řazením pádly pod volantem.

Tisková zpráva automobilky se rovněž zmiňuje o startování motoru tlačítkem a navigaci, detaily ale zatím tají. Nejsou známy zatím ani podrobnější technické specifikace, ani ceny.

Zajímavostí jsou americké záruky. Základní je pětiletá, omezená 60.000 mílemi (96.000 km). Pohonné ústrojí má desetiletou, nebo na 100.000 mil (160.000 km). Záruka proti korozi oproti evropským zvyklostem pouze pětiletá, případně na 100.000 mil. K dispozici je také firemní asistenční služba po dobu pěti let, či do ujetí 60.000 mil.

Aleš Dragoun
Diskuze (16)
Avatar - twistedTSD
7. 4. 2010 13:09
nahodou...
mne je ceed blizsi ;-)
5. 4. 2010 21:46
Re: Osobni vuz bez dieselu?
No, priznej si to. Nepouzivas zadne technologie vyvinute behem poslednich 10ti let. Stejne jako drtiva vetsina lidi. Ale cekal jsem se se aspon vytahnes s 3G nebo Kindle. Byt jsem nemel vysoke mineni, stejne jsem te precenil.
Avatar - Ada je zase tady
5. 4. 2010 20:09
Re: Osobni vuz bez dieselu?
To víš ty žloutku... Zato ten tvůj petrolejový motůrek, to je opravdu výkřik techniky. Ouplná hvězda 19.století!

A kdybys ještě více snížil kompresní poměr, ten motor by byl ještě tišší a ještě více nehospodárný. Bravo! >:-[]
5. 4. 2010 17:01
Re: Osobni vuz bez dieselu?
Ty jsi fakt kokino. Muzes mi prozradit, jake technologie vyvinute v 21. stoleti pouzivas? Jsem vazne zvedavy, ty techniko minuleho stoleti...
Avatar - bubucci
5. 4. 2010 14:23
Re: Osobni vuz bez dieselu?
Jakože TDI je hudba nového tisíciletí ??? >:D Že tys byl určitě moc dlouho v zavřené garáži se svým nastartovaným chrochtátkem 8-s