Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Niro: Sériové malé SUV dorazí na trh v roce 2015

David Bureš
Diskuze (4)
Niro by se mělo vyrábět v Žilině. Nahradí malé SUV v nabídce jihokorejské značky nynější MPV Venga?

Malá SUV si zákazníci oblíbili, a tak není divu, že tento segment láká také automobilku Kia, která v něm svého zástupce zatím nemá. Ve Frankfurtu představila koncept Niro naznačující podobu takového auta, jehož sériová výroba má začít do dvou let.

Kia zatím nedala výrobě Nira zelenou, pokud by se auto přece jen začalo vyrábět, v nabídce značky by mohlo nahradit malé MPV Venga, s jehož přímým nástupcem se už údajně nepočítá. O výrobu Nira se má postarat továrna v Žilině, kde se v současnosti mimo jiné vyrábí právě Venga.

Základem konceptu je zkrácená platforma modelu Cee’d, kterou by případně použila i sériová varianta Nira. Zvažuje se však také použití starší platformy z Vengy.

Mezi nabízeními motory má figurovat nově vyvinutý tříválec 1.0 TCI. Vrcholem nabídky se pak má stát varianta kombinující benzinový 1.6 GDI pohánějící přední kola s elektromotorem pohánějícím zadní kola. Takové ústrojí ostatně používá už koncept Niro, objevilo se i v dřívější studii Provo.

Hlavním konkurentem Nira má být Nissan Juke. Vrcholná hybridní varianta s pohonem všech kol by pak zacílila na Juke Nismo.

Design konceptu hraje na velice sportovní notu, designér Gregory Guillaume přiznává, že inspirací pro Niro bylo Porsche 959 upravené pro Rallye Paříž–Dakar, kterou v roce 1986 vyhrálo.

Tvary sériového automobilu budou určitě jemnější. Některé prvky by autu mohly zůstat – úzká maska chladiče, trojúhelníková světla nebo dvojice tažných háků na přídi i zádi. Jiné detaily zase zmizí – jako k nebi otevírané dveře nebo futuristické propojené sedáky předních sedadel.

David Bureš
Diskuze (4)
18. 9. 2013 01:13
Spekulace
Informace o Žilině (Tepličke nad Váhom) z úst Víta Pěkného mi připadala dvojnásob "nevěrná": 1) jistota výroby Nira, 2) Proč Slovensko? - tedy, který vyráběný model tam nahradí (protože na další už není kapacita).
Situace "A" - nahradí Sportage (SUV za SUV), to by celkem mohlo odpovídat, ale Sportage je již nyní natolik ikonická (a slušně prodejná), že není důvod takto uhnout z cesty.
Situace "B" (nabízená na jednom fan-serveru a v tomto článku převzatá) - tedy náhrada za Vengu... také nedává smysl. Venga je úspěšná. Leč sestra - ix20 je také (a možná i více) úspěšná a prodejná.
Pokud si však připomeneme slova P. Schreyra: [odkaz] může skutečně jít o zahájení výrazné diverzifikace v modelech H/K. Tedy ix20 bude pokračovat druhou generací zatímco Venga se odrodí (byť technicky zůstane sestrou malého MPV).
17. 9. 2013 19:04
Re: ?
Když si někdo může připadat stylově ve Fóbii f Monte Carlu, tak proč ne v KII :-!
17. 9. 2013 13:59
Re: ?
A proc ne?
Avatar - VelkejChytrák
17. 9. 2013 13:21
?
Fakt byste někdo chtěl KIU? A fakt byste si v tom někdo připadal jako v nějaký stylovce?