Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia představuje dvojici SUV konceptů: Půjde o nové Sorento a Sportage?

Tomáš Dusil
Diskuze (1)

Na právě probíhajícím autosalonu v Soulu ukázala automobilka Kia hned tři různé koncepty - SUV Masterpiece a Signature, které doplnil elektrický „sedan“ Imagine by Kia.

Značka Kia v současné době v Evropě nabízí SUV Niro, Sportage a Sorento. Jak by mohla vypadat budoucnost těchto modelů, naznačil stánek této automobilky na domácím autosalonu v Soulu. Kromě toho, že se jedná o SUV a tedy žádaný segment, ukazují tyto novinky také designový směr, kterým se bude Kia do budoucna ubírat. Zatímco vozy Masterpiece a Signature si odbyly světovou premiéru, menší elektromobil se čtyřdveřovou karoserií Imagine by Kia, je znám již z letošní Ženevy.

Kia Masterpiece – Předobraz příštího Sorenta?

Nejvíce pozornosti na sebe poutá koncept Masterpiece. Jedná se o SUV vyšší třídy, které by mohlo být předobrazem příští generace modelu Sorento. Masterpiece je tak zhmotněním představ o luxusním SUV budoucnosti s velmi osobitým designem. Ten se podobně jako u stávajících modelů Kia nese v duchu ostře řezaných tvarů a výrazných křivek. Auto ale nemá být jen o designu. Kia udává, že by mělo dokázat zdolat i větší terén, k čemuž využívá vyspělý pohon všech kol.

Ač se jedná o koncept ukazující nový směr, ani v tomto případě nechybí typická maska chladiče „tygří nos“, která je charakteristická pro všechny nové modely korejské automobilky. Zde je však dále upravená, když plynule přechází do svítilen typu LED. Na první pohled tak není nijak ohraničena. Přesněji světlomet tvořený na každé straně čtveřicí segmentů je do masky jakoby zapracován.    

Kabina vozu Masterpiece se nese v duchu luxusu a vybraných materiálů, stejně jako moderního designu. Nechybí třeba adaptivní ambientní osvětlení, vyspělá konektivita s infotainmentem s dotykovým displejem s úhlopříčkou 12,3 palce či nejmodernější prvky podpory řízení.

Kia Signature – Bude tohle budoucí Sportage?

Koncept SUV Signature představený v těchto dnech v Soulu navazuje na studii vozu SP Concept, předvedenou loni na Auto expo v indickém Dillí. Auto má nabídnout styl a krásu. A také byste jej na silnici neměli přehlédnout. K tomu napomáhá výrazná maska chladiče, která zakončuje dlouhou přední kapotu. Také pohled na záď ukazuje na snahu tvůrců zaujmout. Působí širokým dojmem, což navozuje dojem stability při jízdě.

Opět nechybí „tygří“ maska chladiče, kterou doplňují robustní boční linie. Oboje vozu poskytuje sportovní vzezření. A jako u většího modelu Masterpiece ani v tomto případě nechybí svítilny typu LED.

Dle tiskové zprávy je koncept ukázkou kompaktního SUV, které je již připraveno do výroby. Se sériovým vozem se zákazníci budou moct seznámit ještě v průběhu roku 2019.

Kia „Imagine by Kia“ – Koncept elektrického sedanu poprvé v Asii

Z trochu jiného soudku než obě výše uvedená SUV je koncept „Imagine by Kia“, který se poprvé předvedl letos v Ženevě. Jedná se o auto vyvinuté v evropské centrále pro vývoj značky Kia ve Frankfurtu nad Mohanem. Zároveň jde o první čistě elektrický čtyřdveřový osobní vůz značky Kia.

Označovat jeho karoserii za sedan ale není asi úplně přesné. Auto je vyšší, takže spojuje prvky sedanu a SUV a crossoveru. Auto využívá architekturu koncipovanou pro čistě elektrický pohon. Zvláštností kabiny vozidla je 21 samostatných obrazovek, které vynikají ultra vysokým rozlišením. Vůz je ovšem typickým konceptem, přičemž sama Kia přiznává, že se do případné výroby hned tak nedostane.   

Tomáš Dusil
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
29. 3. 2019 12:30
Aaa
Navonok spredu tak trochu tuzing.