Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A6: 64 LED od Hella

Diskuze (38)
Hella a Audi začaly spolupracovat v oblasti diodových světel u modelu A8. Nová generace A6 má full-LED světlomety od stejného dodavatele.

Nové Audi A6 nabízí výběr ze čtyř světelných systémů. Základní halogenová světla lze vyměnit za statická bi-xenonová, případně za adaptivní bi-xenonová řízená pomocí kamery. Vrcholem jsou plně diodová světla s funkcí AFS (Adaptive Front-Lighting System).

V sedanech Audi tato příplatková položka debutovala před rokem ve vlajkové lodi A8. S novou A6 míří o segment níž, do vyšší střední třídy. Konstruktéři v Ingolstadtu ve spolupráci s dodavatelem Hella využili zkušenosti z A8, u limuzíny však nebyli tolik prostorově omezeni. U A6 naopak museli vystačit s nižší a kratší přídí a také splnit zadání menší velikosti světlometů.

Každý světlomet je složen z 64 světelných diod (LED), které plní všechny funkce – tzn. denní, obrysová, odbočovací, potkávací, dálková i mlhová světla. Automatické přepínání mezi jednotlivými režimy, tedy i aktivaci a deaktivaci jednotlivých diod, obstarává právě AFS.

Systém vyhodnocuje rychlost a s pomocí kamery také dopravní situaci a s přispěním světelného a dešťového senzoru i povětrnostní podmínky. Mimoto při akceleraci a brzdění zkracuje nebo prodlužuje dosah paprsku, aby se kompenzovaly náklony karoserie kolem příčné osy a s tím související změna úhlu paprsku vůči vozovce. Výhled řidiče se proto v těchto situacích nemění.

AFS se samočinně snaží osvětlit co největší plochu. Zároveň ale dbá, aby nedošlo k oslnění ostatních účastníků silničního provozu. Novinkou v Audi A6 je propojení AFS s navigačním systémem. Díky informaci o pozici v mapě dokáže systém aktivovat dálniční režim osvětlení už na přivaděči nebo spustit odbočovací světlo (statické přisvěcení) v dostatečném předstihu před křižovatkou.

Diskuze (38)
Avatar - white label
3. 2. 2011 09:49
Re: KYC
Tak on marianek je v tomto ohledu tak trochu místní "duševní invalida", ale je u toho obvykle tak primitivně důležitý, že nás vlastně nakonec "dobrovolně" baví, takže já se na ty jeho "lidová moudra" vyloženě těším... >:-[]
Možná by redakce mohla udělat výběr z jeho hlubokých myšlenek, podpořených "letitými zkušenostmi", které by svým "nechtěným vtipem" mohly konkurovat třeba i Holzmanovi... >:D
Avatar - kari.laz
3. 2. 2011 09:32
Re: KYC
Máš z Audi velký mindrák, co?
3. 2. 2011 08:28
Re: Dobrá featura
Nikdy jsem s sebou žárovky nevozil a nikdy je po mě policajti při kontrole ani nechtěli. Když mi praskne žárovka, tak si ji koupím. Mají je na každý pumpě, tak na co to budu tahat s sebou.
Avatar - white label
3. 2. 2011 01:21
Re: Audi tuzing
Souhlas...
To víš, to si zase jen Audi "hraje" na prémii... a dělá už to tak dlouho a tak úspěšně, že z toho mají místní "marianci" chronickou kopřivku... :*) >:D
2. 2. 2011 22:31
Re: Audi tuzing
proti tomu nenamietam, su to vase nazory a hadat sa s tebou ci je to pekne je asi taky nezmysel ako hadat sa ci je lepsi zeleny sveter alebo modry. Ked sa vam to lubi, nemam nic proti..........