Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Seltos oficiálně: Nové globální SUV je tu! Dorazí i k nám?

David Bureš
Diskuze (4)

Nabídku korejské značky Kia rozšiřuje další kompaktní SUV. Primárně je určeno pro Indii, prodávat se ale bude i v dalších koutech světa.

Automobiloví výrobci nadále vidí největší prodejní potenciál v SUV, a tak neustále rozšiřují nabídku vozů této kategorie. Konkrétně Kia v Evropě prodává tři SUV – Stonic, Sportage a Sorento, které doplňuje crossover Niro, jinde ve světě jsou tu ale také modely KX3, Telluride a Mohave. Značce to ale stále nestačí a představuje další vůz tohoto segmentu, Seltos.

Kia Seltos je sice prezentováno jako automobil primárně určený pro indický trh, zároveň jej ale automobilka popisuje jakožto globální model. Ostatně vyrábět se bude nejen v Indii, ale také v domovské Jižní Koreji. Prodávat se začne v druhé polovině roku 2019.

„Seltos je důležitým autem pro společnost Kia, protože bude hrát ústřední roli v rozšiřování naší globální stopy, a to zejména na prioritních trzích jako Indie. Přizpůsobili jsme naše silné stránky v oblasti designu, kvality a techniky, abychom splnili potřeby zákazníků na indickém trhu,“ říká o novince prezident Kie Han-Woo Park.

Design navazuje na dřívější koncept SP Signature a proti ostatním modelům značky se v lecčems liší. Auto vsadilo na hranatou karoserii, příď s full-LED světlomety napojenými na výraznou masku, tzv. tygří nos, je hodně majestátní. Výrobce ostatně tvrdí, že chce nabídnout vzhled velkého SUV v kompaktním balení. Velikostně vůz spadá někam pod Sportage.

Interiér využívá nejnovějších trendů, nechybí tu velká dotyková obrazovka multimediálního systému s úhlopříčkou 10,25“. Firma také slibuje kvalitní a futuristické materiály. Za příplatek bude k dispozici hudební systém Bose s osmi reproduktory nebo průhledový displej – s promítáním však nikoliv na čelní sklo, ale na sklíčko nad přístrojovým štítem.

Automobil debutuje s nabídkou tří motorů. Přeplňovaný čtyřválec 1.6 T-GDI (130 kW) doplňuje atmosférický dvoulitr (110 kW) a turbodiesel 1.6 CRDi (100 kW).  V závislosti na cílové destinaci budou dostupné se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, šestistupňovým automatem s hydrodynamickým měničem nebo převodovkou CVT.

Kia Seltos je sice prezentována jakožto globální model, zda však dorazí i do Evropy, stále potvrzeno není. Přece jen se tu počítá s obdobně velkým crossoverem Kia Xceed, a tak je otázkou, zda by si tato dvojice příliš nekonkurovala.

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
22. 6. 2019 14:29
Re: pekne
Všetci netrpezlivo už čakajú kedy vyriekneš svoj ortieľ kam zaradiť každé nové auto. :-)
Avatar - 3_diamanty
20. 6. 2019 16:48
pekne
podla mna seltos bude skor pre ameriku aziu a australiu .. proste nie pre eu ... ale inak vzdy sa mi prave tieto americke kie ( ako soul, optima ci sorento alebo najnovsi telluride ) pacili viac ako vyslovene tie europske ( ceed picanto a pod ) .. a kedze sa jedna o SUV tak uspech je defakto jasny :yes:

akurat rozmyslam kam seltos zaradit.. ci kdesi k sportagu niru alebo kam... pride mi ze kia uz pomaly ale isto tiez vsadza tu hlavnu kartu prave na SUVecka...
Avatar - Snooob
20. 6. 2019 14:44
Kurňa
... to je nechutné! :'-( Niektoré posledné modely na jednotku (Telluride) a potom toto.