Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Stonic oficiálně: Hyundai Kona má pohlednějšího sourozence

Michal Fokt
Diskuze (28)
Zatímco Hyundai nás na příchod crossoveru Kona důkladně připravoval, odvozená Kia Stonic přišla jako blesk z čistého nebe. A je to příjemné překvapení.

Představení malého crossoveru Hyundai Kona předcházela důkladná PR masáž, zahrnující jak teasery, tak fotografie kamuflovaných prototypů, takže úplně zapadla myšlenka, jak dlouho asi bude trvat, než se auto se stejnou technikou, ale specifickou karoserií a interiérem objeví také v portfoliu značky Kia.

A trvalo to kratší dobu, než bychom asi všichni čekali. Právě se nám totiž představuje Kia Stonic. Přestože se jedná o únik, k dispozici jsou první oficiální snímky auta, které bude mít světovou premiéru zřejmě v září ve Frankfurtu. Jak už je u Hyundaie milým zvykem, rozdíly mezi auty jsou tak velké, že si málokdo uvědomí, že jde o příbuzné vozy.

Kia, která v poslední době sází na poněkud baculaté, oblé tvary, se v tomto případě nebála trošku přiostřit hrany, ale i tak jde o překvapivě konzervativní design, konkurence, ale i mateřský Hyundai, jsou mnohem expresivnější. Na druhou stranu stonic určitě nikoho neurazí... O interiéru lze v zásadě říci to samé, je jednoduchý, ale moderní a útulný.

Lze očekávat, že proporcemi se stonic od kony s rozměry 4165 x 1800 x 1550 mm a rozvorem 2600 mm bude lišit jen minimálně. V nabídce pohonných jednotek nalezneme benzinový tříválec 1.0 T-GDI, stejně jako 1,25- či 1,4litrové motory MPI. Zájemci o dieselový agregát mohou sáhnout po vznětové šestnáctistovce. Na některých trzích bude k dispozici také 150koňový zážehový dvoulitr, je otázkou, jestli stonic bude existovat i jako elektromobil nebo to zůstane privilegium hyundaie. I v tomto případě lze počítat s příplatkovou možností pohonu všech kol. Jasněji určitě bude s blížícím se frankfurtským autosalonem.

První kousky se v evropských showroomech objeví na podzim letošního roku..

Michal Fokt
Diskuze (28)
Avatar - woody-alien
21. 6. 2017 07:48
Re: Kia vs. Hyundai
Souhlas. Tucson se povedl a aktuálně je to pro mě jediný model od Hjondéé, který svou sestřičku Kii vzhledově překonává.
Avatar - Jaros71
21. 6. 2017 01:07
Re: Vážný kandidát jako náhrada
Pěkné video..auto na něm vypadá fakt dobře. :yes:
Avatar - Jaros71
21. 6. 2017 01:04
Re: Radši
Hjondaj je mnohem odvážnější a hnusnější.. 8-s
Kia vypadá celkem dobře.
20. 6. 2017 18:46
Re: Kia vs. Hyundai
Ano, vidím to podobně. Jen u Dua Tucson/Sportage bych raději bral Tucson ;-)
20. 6. 2017 16:30
Re: Podle mého: velmi podařený design!
Pred deseti lety ale take byla cena úplně nekde jinde. Proste plati ze kvalitní auto nelze udelat za cenu Dacie