Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Kona přijíždí oficiálně. Má funky design a zcela novou platformu

Stanislav Kolman
Diskuze (70)
Nabídka kompaktních crossoverů se brzy rozšíří o novinku automobilky Hyundai. Do boje s konkurenty vyráží v neotřelém designu.

Korejská automobilka osvěží segment B zcela novým kompaktním crossoverem Kona. Kromě funky designu, který následně zdědí i další modely Hyundai, je novinkou také zcela nová platforma. Automobilka vzhledem vozu vyráží vstříc nekonvenčnímu pojetí, jako to už dříve ukázal Jeep u modelu Cherokee nebo Nissan se svým Jukem.

Tvůrci Kony sází po vzoru Citroënu na úzké proužky předních světlometů, do kterých jsou usazené také blinkry. Všímáme si černých ochranných prvků kolem celého vozu, které Hyundai označuje jako "brnění". I zadní světla jsou poměrně úzká, druhý pár je pak hodně netradičně posazen až těsně nad samotným nárazníkem. Zákazníci si model mohou nakonfigurovat ve dvoubarevném provedení. Hyundai zatím ukázal variantu s černou střechou, ale očekává se, že další barvy budou následovat.

Na evropský trh dorazí crossover s litrovým přeplňovaným tříválcem o výkonu 118 koní, přičemž jednotka spolupracuje se šestistupňovou manuální převodovkou. Příznivci dieselového pohonu mohou sáhnout po 1,6litrovém čtyřválci. Spekuluje se také o elektrifikovaných pohonech, které však pravděpodobně budou dostupné jen pro zámořský trh.

V interiéru Hyundai slibuje nejvíce prostoru v celé třídě, stejně tak i nejvyšší světlou výšku ze všech konkurentů. Zadní sedadla lze sklopit a zavazadlový prostor uzpůsobit díky dvouúrovňové podlaze. Řidič může využít nejmodernějších možností konektivity, včetně Apple CarPlay a Android Auto. Obsluhu infotainmentu zajistí pěti-, sedmi- nebo osmipalcová dotyková obrazovka. Chybět nebude ani nový head-up displej, který informace promítá na výsuvné sklíčko.

V plné výbavě se posádka bude moci spolehnout na mnoho bezpečnostních systémů, namátkou varování před hrozící kolizí, hlídání pozornosti řidiče, asistenta dálkových světel nebo asistenta pro udržení se v jízdním pruhu.

První kousky dorazí k zákazníkům doma v Jižní Korei již koncem tohoto měsíce. Příjezd do většiny evropských showroomů se očekává ještě v letošním roce. Pro zájemce o méně odvážnější kompaktní crossover připomínáme, že model na stejné platformě chystá také sesterská Kia.

Stanislav Kolman
Diskuze (70)
Avatar - Jaros71
15. 6. 2017 01:12
Re: Hledání
korejci se asi jen tak nenajdou... :-)
je to šílené..a divné.
Avatar - Jaros71
15. 6. 2017 01:09
Re: sklamanie
Kia to auto udělá po svém a snad lépe.. ;-)
Avatar - wakantanka
14. 6. 2017 13:46
Re: Cadillac XT5
heh, ale to je zase iná kategória za iné peniaze. V cene toho Cadyho budeš mať tie Hyundaie dve či tri >:D
Avatar - wakantanka
14. 6. 2017 13:43
Re: Kona
ale jasne, zle som to sformuloval, tými odbornými schopnosťami som myslel aj schopnosť šoférovať auto s manuálom :-) resp. že pri prímacom pohovore padne aj otázka typu : vlastníte vodičský preukaz? skupiny? obmedzenia? takéto niečo by mal zvládať hocaký bežný personalista/tka, zvlášť ak sa od daného človeka očakáva že bude riadiť auto, či len ja som taký somár a aj toto riešim? :-)
Avatar - Barrichello
14. 6. 2017 09:09
Re: Cadillac XT5
má to kombinovanou spotřebu 10,0 litru ;-)