Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept Alpine A4810 slibuje vizi vodíkového sporťáku, představí se brzy

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Na designu se podílelo 28 studentů Evropského institutu designu ve spolupráci s designéry automobilky.

Nový koncept Alpine A4810 překvapivě neohlásila automobilka Alpine, ale Evropský institut designu (IED), jehož osmadvacet studentů programu Transportation Design na projektu pracovalo společně s odborníky z designového oddělení francouzské automobilky.

Cílem projektu mělo být vytvoření konceptu dvoumístného supersportovního vozu s vodíkovým pohonem, který by měl ukázat budoucnost francouzské značky v podání mladých a talentovaných designérů. Podle IED by měl koncept A4810 reprezentovat extrémní sportovnost budoucnosti, více technologickou a více udržitelnou.

Samotná první ukázka přitom poodhaluje nízkou a širokou karoserii, která zaujme výrazným LED světelným podpisem a zajímavými křivkami v oblasti předních blatníků. Ve spodní části předního nárazníku přitom LED světla zřejmě lemují výrazné nasávací otvory.

Vodíková pohonná jednotka, pak naznačuje, že bychom se v budoucnu mohli od Alpine dočkat i něčeho jiného, než jen bateriových elektromobilů. Mateřská automobilka Renault ostatně v poslední době stále aktivněji osazuje vodíkovými palivovými články užitkové vozy a nedávno poodhalila i koncept vodíkového osobního vozu, který by měl být představen v květnu.

Připomeňme, že značka Alpine zatím nabízí pouze klasické sportovní kupé A110, do roku 2026 by se však značka měla stát čistě elektrickou a v její nabídce by měl být elektrický hot-hatch Alpine A5, odvozený od Renaultu 5, elektrický grand-tourer Alpine GT X-Over a elektrický nástupce sporťáku A110.

K Evropskému institutu designu pak můžeme dodat, že jeho studenti v minulosti spolupracovali s celou řadou automobilek, včetně Alfy Romeo, Hondy nebo Suzuki. Představení konceptu Alpine A4810 je naplánováno na 18. března.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme