Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kosynier je e-Bike s vizáží motocyklového dědečka (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Polský Buk je místem, kde se zrodil projekt pojmenovaný Kosynier, jehož cílem je produkce skutečně stylových elektrokol, jejichž vzhled je silně inspirován světem klasických motocyklů.

Na první pohled působí elektrokola polské značky Kosynier dojmem, že se jedná o motocykly z počátku 20. století, ale ve skutečnosti jde o naprosto současný projekt, který získává finance na rozjezd plnohodnotné výroby i prostřednictvím crowdfundigového serveru Indiegogo.

Počátky celého projektu sahají do roku 2013, když bratři Marcin a Michal zahájili realizaci svého snu, do nějž se zapojili i jejich přátelé a rodina. V současnosti jsou pod značkou Kosynier prezentovány dva modely elektrokola, jedno jízdní kolo a koncept, který má být sice stále elektrokolem, ale svým vzhledem, technikou i výkonu bude mít blíž k motocyklu.

Hlavní pozornost k sobě v současnosti ovšem přitahuje dvojice modelů pojmenovaných deLux a Boardtrack, která se svým vzhledem vzdaluje běžnému pojetí dnešních silničních elektrokol a sází na linie motocyklů vyráběných před více než sto lety.

Kosynier deLux je prezentován jako cestovní model, čemuž odpovídá umístění sedla, tvar řidítek i kompletní výbava, zahrnující blatníky, osvětlení a nosič zavazadel nad zadním kolem.

Kosynier Boardtrack je pak představován jako sportovní stroj, který svou geometrií i pozicí jezdce za řidítky nemá daleko k čistě závodním motocyklům z prvního desetiletí dvacátého století.

V případě obou modelu uvádějí jejich tvůrci, že jsou k jejich výrobě využity nejkvalitnější materiály. Rámy jsou stavěny ručně z chrommolybdenových trubek a doplňují je komponenty z oceli, hliníku a kůže.

Elektromotor instalovaný v zadním kole může disponovat výkonem od 250 W do 3000 W podle přání budoucího majitele. Maximální rychlost se pak pohybuje od 25 km/h až do 50 km/h.

Potřebnou energii elektromotoru poskytují 48V 24Ah lithium-iontové baterie, které jsou ukryty v atrapě vidlicového dvouválce a palivové nádrže. Dojezd na jedno nabití se má pohybovat okolo 80 km a dobití na plnou kapacitu zabere 4,5 hodiny.

S ohledem na prakticky kusovou výrobu na zakázku a použité materiály se cena vyšplhala na 3900 amerických dolarů (zhruba 93.000 Kč) za model Boardtrack a na 4900 amerických dolarů (okolo 117.000 Kč) za provedení deLux. Za 440 amerických dolarů (přibližně 10.500 Kč) si pak lze objednat samotný rám a e-Bike si sestavit svépomoci.

Kapitolu samu pro sebe má představovat připravovaný Kosynier Speed za 15.000 amerických dolarů (zhruba 360.000 Kč), který bude disponovat vzhledem rekordního celokapotovaného motocyklu a pohonem předního i zadního kola elektromotory o výkonu 8000W.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Barry Lyndon
12. 5. 2016 10:40
ó to je ale šaškárna
retrobike dejme tomu, ale skrývat baterie v atrapě vidlicového dvouválce? To je dobré leda pro člověky tříleťáky. Starším by bylo stydno...
Avatar - twistedTSD
12. 5. 2016 09:56
retro bajk f elektřině
Sen každého hipstera...