Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Král Karel III. a auta: Zlatý kočár z roku 1760 i Aston na zbytky vína

Jan Faltýsek
Diskuze (0)

Členové britské královské rodiny byli v průběhu let zobrazováni v některých z nejikoničtějších automobilů světa a nový panovník, král Karel III., není výjimkou. Jeho sbírka má hodnotu přes 300 milionů korun.

Luxusní automobily jsou s britskými panovníky spojovány už dlouho. A právě král Karel III. je znám svou zálibou v nich. Jeho sbírka čítá auta, které mu předala jeho zesnulá matka, královna Alžběta II., až po vozy, které pro něj koupili jeho rodiče.

Podívejme se na auta Karla III. k příležitosti královské korunovace, která se uskuteční 6. května 2023. Seznam nedávno zveřejnila britská leasingová společnost Nationwide Vehicle Contracts.

Klasický zlatý kočár

Nejstarším vozem, kterým Karel III. pojede při korunovaci, je zlatý státní kočár. Má převážet Karla a jeho manželku královnu Camillu v průvodu z Westminsterského opatství do Buckinghamského paláce.

Kočár byl postaven na objednávku krále Jiřího III. v roce 1760 a od roku 1831 se používal při každé korunovaci. Je možná nejstarší a nejexkluzivnější vozidlo na světě.

Video se připravuje ...

Zdobený a pozlacený kočár má hodnotu přibližně 2 miliony dolarů, ale skutečná hodnota je nevyčíslitelná. Podle paláce jej v den korunovace potáhne osm koní Windsor Grey. Vzhledem k jeho hmotnosti (téměř 4,5 tuny) se bude pohybovat rychlostí chůze.

Luxusní kočár z Austrálie

Přestože původní zlatý kočár je nedostižný z pohledu tradice a hodnoty, ve skutečnosti je velmi nepohodlný, na což poukazovala už královna Alžběta II. Karel proto používá spíše novější kočár, který vypadá stejně dobově, ale cestování v něm není utrpení. 

Tento kočár je standardně tažený šesti koňmi a byl postavený v roce 2010 v Austrálii. Navzdory klasicky zdobenému exteriéru je státní kočár postaven na hliníkovém podvozku a má elektrická okna, topení, klimatizaci a hydraulické odpružení. 

Navrhl a postavil jej mistr Jim Frecklington a je to již druhý kočár, který vytvořil pro královskou rodinu – prvním byl australský státní kočár, který byl darem královně Alžbětě II. Mistr Frecklington v současnosti dokonce staví už třetí kočár, přestože sám bojuje s rakovinou.

Dvě speciální pancéřované Bentley

Nejdražší z vozů jsou dvě státní limuzíny Bentley, každá v hodnotě více než 12 milionů dolarů. Jedná se o jediné dvě limuzíny svého druhu, které Bentley vyrobilo v roce 2002, speciálně k příležitosti zlatého jubilea Karlovy zesnulé matky, královny Alžběty II.

Bentley jsou oficiálními státními vozy Velké Británie a oba mají silně pancéřovanou karoserii, speciální skla, pneumatiky odolné proti výbuchu a modré "blikačky". Interiér lze hermeticky uzavřít, aby se cestující chránili v případě plynového útoku.

Aston na bioetanol a Rolls-Royce

Jedním z nejdražších vozů v královských garážích je Aston Martin DB6 Volante z roku 1965. Vůz oceňovaný na něco málo přes 1,2 milionu dolarů byl dárkem k 21. narozeninám od rodičů Karla III. Královská rodina dokonce provedla několik výrazných úprav.

Králova vášeň pro životní prostředí je dobře známá a v roce 2008, kdy byl princem z Walesu, nechal přestavět tento Aston na bioetanol, přesněji řečeno na zbytky vína.

Dalších devět vozidel na seznamu tvoří další vozy Aston Martin a Rolls-Royce v hodnotě mezi 600.000 a 700.000 dolary (cca 13-15 mil. Kč) a pak skromnější modely, které mají podle Nationwide hodnotu asi 200.000 až 37.000 dolarů.

Jan Faltýsek
Diskuze (0)

Doporučujeme