Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřela královna Alžběta II. Panovnice, která proslula i láskou k řízení

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)

Zpráva o náhlém úmrtí britské královny Alžběty druhé dnes zarmoutila celý svět. Nejdéle vládnoucí panovnice Velké Británie proslula i svou láskou k řízení.

Ve věku 96 let dnes zemřela královna Alžběta II. Nejdéle vládnoucí panovnice Velké Británie strávila na trůnu 70 let, během kterých prošel svět velkými změnami. Navzdory úpadku slávy a rozlohy britského impéria dokázala udržet vysokou popularitu monarchie i královské rodiny, k čemuž jistě přispělo i její charisma a mnohdy možná nečekaný přístup k různým výzvám.

Jedním z mnoha příkladů může být i její vřelý vztah k řízení. Ačkoliv měla vždy k dispozici soukromého řidiče a nikdy oficiálně nevlastnila řidičský průkaz, ráda usedla za volant sama – a to i ve vysokém věku. Ostatně naposledy měla být za volantem vyfocena ještě v minulém roce. Její vztah k automobilům přitom se přitom začal rodit již v mládí.

Po dovršení plnoletosti totiž princezna dobrovolně narukovala do armády a dostala se do dopravního výcvikového střediska, kde se seznámila s mechanikou a technikou automobilů tak, že byla schopna si je i opravit. Během druhé světové války se pak dostala za volant různých automobilů, včetně nákladních, a sanitek.

Královna se ovšem řízení nevzdala ani po nástupu na trůn. Dobře známé jsou fotografie, na kterých společně se svým manželem princem Filipem sledují dostihy ze svého Land Roveru. Vozy tradiční britské značky si přitom královna evidentně oblíbila. mnohokrát byla vyfocena za volantem vozů Range Rover, po svém skotském panství Balmoral se však proháněla i v klasickém terénním Defenderu.

Mezi oblíbené vozy královny patřil také Jaguar X-Type, na svém panství měla k dispozici verzi kombi, který královně zřejmě nabízel trochu více anonymity. Mezi dalšími vozy královny však neměl chybět ani první vyrobený Bentley Bentayga, Daimler Super V8 LWB, Rover P5B nebo Vauxhall Cresta Estate.

Při oficiálních příležitostech pak královna využívala vozy Rolls-Royce Phantom VI nebo speciálně postavenou limuzínu Bentley. V těchto vozech se však královna Alžběta II. jen vozila.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
11. 9. 2022 09:45
Královna ráda řídila
a nejvíc byla viděna za volantem Jaguarů a Land/Range Roverů. Sympatická dáma :yes:
9. 9. 2022 11:18
A takto tady vypadají politické komenty běžně
Místo aby se řešila auta, i královniny, tak se řeší politika a padají ještě odporné nadávky.
9. 9. 2022 09:27
Re: The Queen
Je to nepochybně jeho dcerka. Zbytek je vystřižený z mého videa, na které jsem dal vedle odkaz.
9. 9. 2022 09:17
Re: The Queen
To není dcerka? Ten blázen už krade i fotky?
9. 9. 2022 08:33
Re: The Queen
:-) :-) :-) :-) :yes: To muselo dát práce viď ty blbečku, přitom taková blbost. Aneb jak marnit svůj pos**aný život. Ale díky, pobavilo. Natočím pro tebe ještě nějaká další videa.