Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kritika v F1: Nové šestnáctistovky jsou moc tiché (+video)

David Bureš
Diskuze (56)
Hluk motoru odjakživa patří k vrcholným závodním šampionátům. Nové monoposty Formule 1 jdou ale proti zažitému trendu.

Pokud jste tento víkend sledovali první závod letošního ročníku šampionátu Formule 1, zřejmě jste si toho také všimli; nové motory závodních speciálů nejsou právě hlučné. Proti zvuku nových přeplňovaných šestiválců o objemu 1,6 litru se už zvedla vlna kritiky.

Na tiché agregáty si stěžoval i šéf Velké ceny Austrálie Ron Walker. Ten po závodě uvedl, že je se závodním víkendem spokojený, se zvukem motorů ale nikoliv. Walker dokonce naznačil, že prošetří, zda nebyla porušena některá ze smluv mezi pořadateli závodu a vedením šampionátu. Podle Walkera totiž tiché formule nenabízí takovou zábavu, která se od nich očekává.

„Jsme zábavní společnost a musíme veřejnost bavit. Všichni o tom mluví. Pokud vezmete pryč vzrušení, budete mít problém prodat lístky. Musíte vytvořit poptávku a částí poptávky je obliba zvuku závodních vozů,“ řekl šéf australské grand prix australskému serveru The Sydney Morning Herald.

Již před zahájením letošní sezóny si na zvuk nových šestiválců stěžoval také šéf Formule 1 Bernie Ecclestone, který agregáty dokonce označil za frašku. Ecclestone souhlasí s názorem, že lidé chtějí rámus, který jim nové přeplňované šestiválce nenabídnou. Sám šéf Formule 1 podle svých slov tyto nové agregáty nechtěl, podle něj si je prosadily závodní stáje a FIA.

Za tlumeným zvukem nových motorů hledejme několik faktorů. V první řadě zvuk mění snížení počtu válců z osmi na šest a snížení objemu motoru z 2,4 litru na 1,6 litru. Tlumicí účinek na zvuk má i použití turbodmychadla.

Přeplňování zvyšuje výkon motoru již v nižších otáčkách, a tak není třeba jednotky tolik vytáčet. Maximální otáčky jsou navíc omezeny na 15.000 min-1 z dřívějších 18.000 min-1.

Piloti navíc agregáty musí šetřit, a to ze dvou důvodů. Tím prvním je snaha o co nejmenší spotřebu paliva, od letošní sezony je totiž omezen maximální průtok paliva na 100 kilogramů na hodinu. Tím druhým je fakt, že týmy mohou za celou sezónu použít maximálně pět motorů, a tak by je jezdci neměli zbytečně přetěžovat.

Nové motory byly zavedeny nejen kvůli tomu, aby se díky nižší spotřebě paliva snížily náklady na provoz formule, ale také kvůli tomu, aby měly blíže jednotkám ze sériových aut. Z toho důvodu se jednu dobu dokonce zvažovalo použití čtyřválců.

David Bureš
Diskuze (56)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
20. 3. 2014 14:23
Re: žádný šetiválec
Nesmysl, F1 může být zajímavá, i když dojíždí 17-20 aut. Mě se moc líbila sezona 2008, poslední sezona před první velkou úpravou pravidel.
Avatar - Parda71 (BMWfans)
20. 3. 2014 14:21
Re: Idioti.
Ne, ne, 100kg paliva je na závod.
Avatar - Barrichello
20. 3. 2014 14:12
Re: žádný šetiválec
ono spíš mohem náchylenější je ten brzdový systém, baterie a všelijaké fíčury na rekuperaci energie a halvně chlazení toho všeho....

V Melbourne vlastně dojelo 13 aut, skoro jako za starých časů. (Bianchi sice dojel ale nebyl kasifikován a Redbull diskvalifikovali, tek ten se nepočítá).
20. 3. 2014 13:35
Re: Motorsport upadá
Řekl bych špatnej příklad... rally měla 2.0 turbo 4 válec a dostali 1.6 turbo... ten rozdíl je prakticky minimální, neboť jak známo i z 1.6 se nechá vydolovat výkon na úrovni původních dvoulitrů... Zvuk se taky prakticky nezměnil a i kdyby, tak rally je především o RZ v lese ve 150km//h na šotolině přes horizont... atd... Formule = rachot 10 válce ve 20 000 ot/minutu... tak to prostě je... Z toho běhá mráz po zádech a jsem rád že jsem tuto dobu velmi aktivně prožíval... Pokud se totiž nestane zázrak a pánove z FIA se nechytnou za rypák, F1 už nikdy nebude TOP motoristický sport. A docela bych jim přál aby klesla sledovanost a pořádně se zamysleli nad podstatou F1...
20. 3. 2014 13:25
Re: žádný šetiválec
Věřím tomu že ta doba by trvala do dnes kdyby neomezovali motory a týmy tak mohli mít jeden motor na závod a mohli ho hnát na maximum... jenže co udělali pravidlo o maximálním počtu motorů, museli se technici kromě výkonu zaměřit i na spolehlivost a od té doby se porouchá málo co... Věřím tomu, že turbo, jakožto hodně náchylná součástka, spolehlivost zase trochu srazí...