Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kultovní Fiat Topolino je zpátky. Za volant už od šestnácti

Lukáš Volšický
Diskuze (18)

Slavná „myška“ je zpátky. Italové představují novodobé Topolino na základech vtipného Citroënu Ami a chtějí zaujmout zejména zákazníky žijící v přímořských letoviscích. I proto jej vybavili volitelnou výbavou, která se dokonale hodí na pláž.

Legendární Fiat Topolino se vrací! Jedno z nejvýznamnějších italských lidových aut všech dob se představuje v moderním pokračování pro dnešní svět. Už přibližně před měsícem jsme jej mohli vidět na ochutnávce a teď nám Italové konečně odhalují finální produkční verzi. Novinka s celkovou délkou pouhých 2,53 metru je nepochybně nejmenším modelem značky i jedním z nejmenších elektromobil v Evropě.

Novodobé Topolino zakládá na roztomile komickém Citroënu Ami a okouzluje originálním designem. Sice moc nepřipomíná originální Topolino ze třicátých let minulého století, ale vzdává hold ikoničtějšímu Fiatu 500. Novinka se bude prodávat ve dvou variantách, jako standardní uzavřená verze do města a otevřená verze „Dolcevita“, jaká najde domov zejména v přímořských letoviscích.

Pro zjednodušení objednávek i výroby je jedinou dostupnou barvou zelená Verde Vita spojená s jediným designem kol i jedinou konfigurací interiéru. Všechna Topolina budou vybavena stylovým kufrem na zádi a ve volitelné výbavě bude i sprcha pro opláchnutí se po celém dni na pláži. Volitelná výbava nabízí i USB ventilátor, bluetooth reproduktor nebo termoláhev na studené i teplé nápoje nebo potahy na sedadla, co mohou posloužit jako měkké ručníky na pláž.

Hlavní skupina zákazníků pro zábavnou novinku je tedy jasná – Fiat cílí zejména na lidi žijící u moře. Ke klidnému životnímu stylu jim nepochybně bude stačit maličký elektromobil s maximálním dojezdem 75 kilometrů a nejvyšší rychlostí 45 km/h. Malý akumulátor s kapacitou 5,4 kWh se nabije z nuly na 100 procent za čtyři hodiny.

Video se připravuje ...

Nový Fiat Topolino se bude prodávat se základní cenou od přibližně 235 tisíc korun. Italská automobilka očekává, že první vozy dodá zákazníkům ještě letos. Za volant přitom může usednout i mládež od 16 let, protože k řízení stačí řidičák A1 na slabou motorku.

Video se připravuje ...

Lukáš Volšický
Diskuze (18)

Doporučujeme

8. 7. 2023 23:03
Jednoúčelový povoz
Očividně nikdo nepochopil, že to má být stylová alternativa k Vespě na pláž, nic víc.

Na tenhle účel je to asi lepší a levnější než tříkolový Fiat 500, který se ve stejné “motorkové” kategorii dělá taky. Jestli má smysl si i tak kupovat 6 kw vozítko? V Česku určitě ne. Bydlet pár km od moře a mít volných 10k euro - což v Itálii nebo Francii není zase tolik - tak to neni špatný abych nešpinil normální auto…
8. 7. 2023 10:34
Re: Ostatní se jen smějí
Možno tu ten vzduch otravuje niekto úplne iný...
Avatar - WinDiesel
8. 7. 2023 10:12
Re: Já bych to zakázal, nejede to ani 50km/h
Asi chtěli na francouzské Riviéře zpomalit provoz. Tak to se jim opravdu pojede. Ono to totiž bude ve 45 moc žrát baterku, tak elektrojezdci pojedou tak 30 :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - WinDiesel
8. 7. 2023 10:10
Re: Strašný
Obludku, je to malé ... :-) a ta barva, jediná v nabídce, no nekup to !!! :-) :-) :-)
Avatar - WinDiesel
8. 7. 2023 10:09
Re: Ostatní se jen smějí
Koukám že jsi sotva vstal a už nadáváš a otravuješ vzduch tady v diskuzi. Polituj sám sebe, pokrytče.