Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kupte si autobus stáje Ferrari. Pobýval v něm legendární závodník Michael Schumacher

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Bonhams zařadila do své aukce luxusně zařízený autokar Iveco, který využíval závodní tým Scuderia Ferrari F1 v letech 2001 až 2005.

Les Grandes Marques du Monde au Grand Palais je pojmenování aukce společnosti Bonhams, během níž se má 8. února letošního roku v Paříži mezi několika desítkami vzácných, luxusních, sportovních i závodních automobilů dražit i a jeden autobus.

Nejedná se ovšem o jen tak nějaký autobus, ale o luxusní autokar Iveco Domino HDH Orlandi z roku 2001, který sloužil závodní stájí značky Ferrari v době, kdy její monoposty řídil Michael Schumacher a Rubens Barichello.

Autokar značky Iveco byl tehdy upraven přesně podle požadavků Scuderia Ferrari F1 a vedle své karoserie v barvách této slavné závodní stáje přitahoval pozornost především luxusně zařízeným interiérem. Ten totiž postrádal tradiční řady sedadel, ale byl rozdělen na pokoje, které sloužily k odpočinku jezdců a také se v nich konala různá setkání s vedením týmu i novináři.

Podle materiálů společnosti Bonhams měl autokar ve svém interiéru dva samostatné apartmány s nezávislými vstupy. Každý z nich byl mimo jiné vybaven LCD televizí, stolkem na počítač, připojením k internetu, satelitním telefonem a stolem pro rehabilitační masáže.

Interiér v této podobě je dnes již minulostí, protože další majitel sice zachoval barvy slavné závodní stáje na karoserii, ale vnitřní prostory nechal kompletně přestavět. Díky tomu je nyní autokar luxusním obytným vozidlem.

Posádka si totiž nyní může užívat pohodlně zařízení obývací pokoj či ložnici a ve výbavě nechybí ani plně vybavená kuchyně či koupelna s keramickými obklady. Teplou vodu připravuje elektrický bojler a elektrickou energii pro zcela nezávislý chod veškerého zařízení poskytuje dieselový generátor, díky kterému vozidlo nepotřebuje externí zdroj.

V současnosti je tento luxusní obytný autobus se zajímavou historií a v barvách Scuderia Ferrari F1 vybaven motorem Iveco o výkonu 280 kW (380 k), osmistupňovou převodovkou ZF, vzduchovým odpružením a má najeto necelých 90.000 km.

Očekává se, že v aukci se bude konečná částka za toto Iveco pohybovat v rozmezí 125.000 až 150.000 eur (3.200.000 – 3.800.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
30. 1. 2018 18:57
Pozrel
si autor aspon galeriu? No asi nie, pretoze vpredu na maske sa krasne vynima znak firmy Irisbus, ktora sice spada do koncernu Iveco ale jeho meno uz nenosi. Irisbus totiz zdruzil o.i. divizie autobusov Iveca, Renaultu a koniec koncov aj Karosy.