Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada otevírá novou testovací dráhu. Je přímo součástí výrobní haly

David Bureš
Diskuze (6)

Ruská zima umí být pěkně tuhá, a tak si Lada ve své továrně postavila testovací dráhu hezky pod střechou.

Součástí výrobních závodů už dávno nejsou jen samotné montážní linky a výrobní haly, ale také testovací dráhy, na nichž více či méně postavených automobilů zkouší své schopnosti a ověřuje svoji kvalitu zpracování. Bývají však venkovní, což v některých místech planety může být problém. A proto si ruská automobilka AvtoVAZ vyrábějící vozy značka Lada postavila testovací dráhu, která je přímo součástí výrobních prostorů závodu Toljatti. Je tudíž zastřešená.

Firma výstavbu nové testovací dráhy zdůvodňuje tím, že minimalizuje dopad povětrnostních podmínek na kvalitu kontroly vozidla, které umí být v Rusku hodně tuhé. Řešení totiž garantuje stálé vlastnosti během testování. Navíc zamezuje možné poškození karoserie vozidla vlivem počasí a zlepšuje pracovní podmínky zkušebních řidičů. Do budoucna tak nahradí stávající venkovní dráhu, fungující už od roku 1973.

Podle automobilky modernější a hlavně účinnější testovací dráha je 300 metrů dlouhá. Její součástí jsou nejen zatáčky, ale také umělé překážky, které mají pomoci s komplexní kontrolou kvality montáže interiéru a fungování hlavních systémů automobilu, jako je podvozek, převodovka nebo řízení.

Trať tvoří hned osm různých částí, které simulují zpomalovací prahy, vozovku s nerovnostmi nebo povrch z velkých a malých dlažebních kostek. Nechybí ani prudké zatáčky. Metodika kontroly kvality přitom odpovídá standardům aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

Na dráhu vyjede každé postavené auto v továrně, přičemž její kapacita vystačí na otestování až 150 automobilů za hodinu. Nejde přitom o jedinou kontrolu vozů značky Lada v rámci jejich výroby. Kvalita je kontrolována už v rámci lisování, svařování nebo lakování. V několika fázích se rovněž testuje motor a převodovka.

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

26. 2. 2020 07:18
Re: Palce nahoru
Budem hádať - predtým si mal 20 rokov Trabanta.
24. 2. 2020 18:35
Re: Palce nahoru
Upřímnou soustrast! ;-\
24. 2. 2020 18:33
Re: Re: Palce nahoru
Pane bože 😉
24. 2. 2020 18:16
Re: Palce nahoru
Mám Ladu Priora 1,6l už 10tý rok a je v pohodě. ;-)
24. 2. 2020 17:02
Re: Palce nahoru
Vesta na mě zpočátku působila vysloveně sympaticky, ale jen než se při testech ruské policie ukázalo, že na "gangsterskou otočku" reaguje okamžitým převrácením.... :-( :-( :-( :no: