Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Aventador Superveloce: Vznikne jen 600 odlehčených býků

David Bureš
Diskuze (0)
Aventador LP 750-4 Superveloce je o 50 koní výkonnější než výchozí model a zároveň o 50 kilogramů lehčí.

Lamborghini prezentovalo na ženevském autosalonu Aventador v odlehčeném a posíleném provedení Superveloce jako třetí model, který v nabídce doplní stávající verze kupé a Roadster. Nyní ale automobilka oznámila, že vznikne jen omezený počet kusů tohoto modelu. Produkce se zastaví na 600 exemplářích.

Aventador LP 750-4 Superveloce se tak stane limitovaným modelem podobně jako jeho předchůdce Murciélago LP 670-4 Superveloce. Na rozdíl od něj však Aventador SV bude stále poměrně masovou záležitostí. Produkce Murciélaga SV byla plánovaná na 350 exemplářů, nakonec ale kvůli malému zájmu zákazníků vzniklo jen 186 jeho kousků.

Modelu Aventador se zatím velice daří, je na dobré cestě překonat v prodejích Murciélago a stát se nejprodávanějším dvanáctiválcovým modelem značky v její historii. Murciélago má za takřka deset let produkce na svém kontě 4.099 vyrobených kusů, zatímco Aventador od roku 2010 vznikl ve více než 3.668 exemplářích.

Aventador LP 750-4 Superveloce je poháněn atmosférickým dvanáctiválcem o výkonu 552 kW (750 koní) a točivém momentu 690 N.m. Ve srovnání s výchozím Aventadorem je Superveloce o 50 koní výkonnější, točivý moment zůstal zachován. Síla motoru je posílána na všechna čtyři kola prostřednictvím sedmistupňové robotizované převodovky a mezinápravové spojky Haldex čtvrté generace.

Automobil váží 1.525 kilogramů, je tak o 50 kg lehčí než základní kupé. Konstruktéři toho dosáhli použitím karbonových dveřních panelů a karbonových skořepin sedaček, zatímco koberečky nebo části protihlukové izolace byly odstraněny.

Aventador Superveloce navazuje na další Lamborghini s tímto označením, které je italským výrazem pro „super rychlý.“ Automobilka v minulosti postavila Miuru SV, Diablo SV a Murciélago SV.

David Bureš
Diskuze (0)