Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini chystá další speciální model. Tentokrát bez střechy

David Bureš
Diskuze (1)

Závodní divize Lamborghini se pochlubila prototypem speedsteru, který bude odpovědí automobilky ze Sant‘ Agaty na vozy typu McLaren Elva či Ferrari Monza.

Lamborghini Aventador je tu s námi už od roku 2011, kdy bylo představeno na tehdejším ženevském autosalonu, přesto i po letech výrobce dokazuje, že jeho technika ještě zdaleka neřekla poslední slovo. Letos na jeho bázi vznikl okruhový speciál Essenza SCV12 a nyní se tu rýsuje další dílo s jeho technikou.

Stejně jako v případě Essenza SCV12 ho vyvíjí závodní divize Lamborghini Squadra Corse, která se s jeho první fotografií pochlubila na sociálních sítích. Snímek zamaskovaného prototypu doprovodila všeříkajícím popiskem Attenzione macchina veloce aperta, což v italštině znamená „Pozor, rychlé otevřené auto.“

A to je vlastně takřka všechno, co o zatím nepojmenovaném speciálu víme. Z designu se dá pak už jen vyčíst, že jeho základem je Aventador, a že půjde o speedster bez střechy s velice agresivní vizáží. Záď zdobí agresivní difusor s vysoko usazenými koncovkami výfuku, nechybí ani přítlačný spoiler. Příď pak bude zcela odlišná než u Aventadoru, jak naznačuje snímek zveřejněný šéfdesignérem Lamborghini Mitjou Borkertem na jeho Instagramu.

Půjde tedy o automobil ve stylu McLarenu Elva či Ferrari Monza. Lamborghini už přitom jeden takový automobil na základech Aventadoru postavila. Jmenoval se Aventador J, poprvé naznačil příchod otevřené verze tohoto modelu a po prezentaci na ženevském autosalonu 2012 putoval k nejmenovanému majiteli. Chystaná novinka se ale jeví ještě agresivněji tvarovaná.

S ohledem na jasný základ v Aventadoru se pak dá předvídat, že o pohon se postará atmosférický vidlicový dvanáctiválec o objemu  6,5 litru. Není ale jasné, na jaký výkon bude naladěn, a zda jej nedoplní nějaký elektromotor, jako třeba v modelu Sián.

Hlavně pak nevíme, zda tenhle „rychlý otevřený automobil“ bude moci i na běžné silnice. Jelikož ho vyvíjí závodní divize Lamborghini Sqadra Corse, klidně by mohlo jít jen o okruhovou hračku.

Vyvíjený speciál by každopádně mohl být jediným ze dvou aut, o nichž nedávno mluvil odcházející generální ředitel automobilky Stefano Domenicali. Budoucí šéf Formule 1 se totiž nechal před pár týdny slyšet, že Lamborghini pracuje na dvou jednokusových speciálech na objednávku pro speciální klienty, kteří za ně v přepočtu dají stovky milionů korun.  

David Bureš
Diskuze (1)