Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Lamborghini Aventador J na vlastní oči (autosalonové video)

David Bureš
Diskuze (8)
Dvanáctiválcový supersport bez střechy je hlavním hrdinou ženevského stánku italského Lamborghini.

Aktualizováno 6. 3. 2012 18:25 Přidáno další autosalonové video.

Aktualizováno 6. 3. 2012 17:26 Přidali jsme video z výstaviště.

Lamborghini si pro letošní ženevský autosalon přichystalo dvanáctiválcový speedster nazvaný Aventador J. Automobil působí velice futuristickým dojmem, v jeho tvarech je však použito mnoho detailů známých z dřívějších Lamborghini.

Už svojí barvou Aventador J odkazuje na dávná Lamborghini. Červené se sant'agatská automobilka v posledních letech vyhýbala, nyní se ale k této „maranellské“ barvě opět vrací. Červená slušela Miuře a Countachi, tak proč ne Aventadoru J, že.

Dvanáctiválcový vůz vychází ze sériového Aventadoru, na rozdíl od něj však jéčko postrádá střechu, liší se i mnoha dalšími designovými prvky.

Svojí koncepcí Aventador J navazuje na Concept S z roku 2005 a studii Diablo Roadster z roku 1992. Mimochodem, oba vozy se světu poprvé ukázaly rovněž na ženevském autosalonu. Právě s těmito vozy se Aventador J v lecčems shoduje. Ať už ochrannými oblouky za sedadly posádky nebo centrálně umístěným zpětným zrcátkem.

Tento speedster působí ještě agresivnějším dojmem než sériový Aventador, který se rozhodně nedá nazvat nudným vozem. Ostře řezané hrany, rudý lak a karbonové detaily, to vše zdůrazňuje agresivitu auta. Oproti výchozímu Aventadoru se jéčko také liší předním nárazníkem (na němž se objevuje italská trikolora a nápis Aventador J) a mohutným dvojitým difusorem na zádi se čtyřmi koncovkami výfuku. Tyto detaily připomínají Murciélago LP670-4 SV a ukazují tak, jak by jednou mohl vypadat Aventador SV.

Na zádi se pak dá nalézt stejný tvar, jako mají masky chladiče nynějších Lexusů. Otázkou je, nakolik efektivní je netradičně řešený zadní přítlačný spoiler, efektní je však více než dostatečně.

Kryt vidlicového dvanáctiválce se podobá tomu z Murciélaga Roadster, kola s karbonovými částmi zase připomínají ty z Reventónu. Kdo zná studii Sesto Elemento, všimne si takřka stejných minimalistických zpětných zrcátek.

Aventador J je 4.890 mm dlouhý, bez zrcátek 2.030 mm široký a pouhých 1.110 mm vysoký. Vpředu jsou dvacetipalcová kola, vzadu o palec větší.

Palubní deska vychází z prodávaného Aventadoru, středový panel je však z větší části lakován barvou karoserie. Ve výbavě navíc chybí navigace či klimatizace. Obvyklé přístroje suplují dva plně programovatelné TFT displeje pod volantem, toto řešení poprvé použil Reventón. Základ sedadel je vyroben z kovaného kompozitu, což sice pomáhá snížit váhu vozu (suchá hmotnost Aventadoru J činí 1.575 kg), toto řešení však na pohled působí velice lacině.

Lamborghini vyrobí pouze jediný exemplář Aventadoru J. Kdo touží po jízdě v Aventadoru s otevřeným nebem nad hlavou a bojí se, že jediný vyrobený Aventador J neskončí v jeho garáži, nemusí zoufat. V Sant' Agatě totiž už pracují na Aventadoru Roadster, který bude sériově prodáván po boku kupé.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - HitmanPB
6. 3. 2012 23:59
Re: teda
iphone asi nie, ale VERTU áno >:-[]
6. 3. 2012 23:02
Re: design
Až na to, že plast a karbon je trošku jako nebe a dudy:-)). Sice je to mimo dostřel většiny smrtelníků, ale tohle je ryzí umění. Tvůrci těchto aut prostě dokazují, proč Itálie byla kolébkou umění...
6. 3. 2012 22:59
Re: design
Že by kompozit....
6. 3. 2012 22:05
design
krásný auto to je, bez diskuze, ale úplně dokonale čistý to neni, na můj vkus až moc všech těch černejch plastů (asi po vzoru roomster scout :-) což je dost ulítlá móda...
6. 3. 2012 21:58
Re: Naprostá bomba.
niečo mi hovorí že sa práve pozeráme na niektoré prvky ktorú použijú pri faceliftu aventádora