Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Sián Roadster: Hybridní otevřená lahůdka pro 19 šťastlivců

David Bureš
Diskuze (2)

Lamborghini podle očekávání představuje otevřenou verzi modelu Sián. Technika byla zachována, což znamená mildhybridní pohon a celkový výkon 602 kW.

Automobilka Lamborghini sice musela podobně jako jiné italské společnosti kvůli koronaviru na čas zastavit výrobu, po oživení produkce však na to pořádně šlape. Slavný výrobce superaut za poslední týdny představuje už druhou novinku. Jmenuje se Lamborghini Sián Roadster a je to pekelně rychlý otevřený model.

Otevřený Sián podle očekávání následuje po kupé, které debutovalo na loňském autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Technika novinky zůstává zachována s uzavřeným modelem, což konkrétně znamená spárování atmosférického vidlicového dvanáctiválce o objemu 6,5 litru s 48V palubní sítí zajišťující elektrický pohon. Právě na něj odkazuje název auta, Sián je totiž v místním boloňském dialektu výraz pro blesk.

Výchozí dvanáctiválec z Aventadoru upravený o titanové sací ventily a posílený na 577 kW doplňuje elektrický motor o 25 kW začleněný do převodovky, který pomáhá celkovému výkonu 602 kW. Jde tak o nejvýkonnější otevřené Lamborghini v historii, které díky své síle zrychlí z 0-100 km/h za méně než 2,9 sekundy a jede maximální rychlostí 350 km/h.

Video se připravuje ...

Elektromotor přitom zajišťuje několik funkcí. Nejenže pomáhá zvýšit celkový výkon, ale také zlepšuje reakce motoru na pokyn. Navíc pomáhá při manévrech v nízké rychlosti, jako je couvání nebo parkování. Nespoléhá se přitom na energii poskytovanou lithium-iontovou baterií, jak je u tohoto typu pohonu obvyklé, nýbrž na kondenzátor.

Ten je podle automobilky třikrát silnější než obdobné baterie, zároveň však třikrát lehčí. Celková váha systému činí pouhých 34 kilogramů, což při zajištění výkonu 34 koní poskytuje ideální poměr výkonu a váhy. Pro perfektní rozložení hmotnosti je pak kondenzátor umístěn v prostoru mezi kabinou a motorem. Kondenzátor se přitom dobíjí rekuperací při kterémkoliv brzdění, přičemž dodatečný výkon je následně okamžitě k dispozici.  

Rovněž design navazuje na kupé, což znamená ryze futuristický styl s odkazy na legendární Countach. Slavný klínovitý supersport ze sedmdesátých let připomínají jak koncová světla, tak třeba celkový tvar auta. Naopak světlomety s motivem písmena Y jsou aktuálním prvkem, známým i z dalších soudobých modelů značky. Tvary navíc byly navrženy tak, aby aerodynamiku nijak neovlivňovala otevřená karoserie.

Lamborghini Sián Roadster bude ryze sběratelským kouskem. Jestliže u kupé bude produkce limitována na 63 postavených kusů, v případě Roadsteru dokonce vznikne pouhých 19 exemplářů. Všechny z nich jsou přitom již vyprodány, což je možná důvod, proč ani nebyla zveřejněna cena vozu.

Podle automobilky bude každý z postavených kousků unikátem. Klient si totiž díky individualizačnímu programu Ad Personam bude moci navrhnout své auto přesně podle svých představ. Konkrétně na přiložených snímcích se Sián Roadster prezentuje v modrém laku Blu Uranus, který má evokovat modré nebe. Zlatá kola v odstínu Oro Electrum zase mají odkazovat na elektrifikovaný pohon.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - SKAY
9. 7. 2020 16:13
paradní
Tak at´to těm štastlivcům neshoří.
Avatar - kari.laz
9. 7. 2020 09:53
Už jsem se lek
že to bude nějaký nesmysl ale i8. Tady je ten El motůrek spíše na takové to lidové rčení "ále, aby se neřeklo " .
Je to velká paráda. Atmo 6,5 litru.