Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini zveřejnilo datum premiéry SUV Urus. Bude to brzy!

Jan Mička
Diskuze (4)
O Lamborghini Urus se často mluví jako o prvním SUV značky, jenže to není pravda. Nový model se představí pětadvacet let po ukončení výroby „Rambo Lamba“.

Označení „Rambo Lambo“ musí být každému motoristickému nadšenci důvěrně známé. Jde o Lamborghini LM002, které se světu představilo na autosalonu v Bruselu roku 1986. Nešlo o výstřel do tmy, už v roce 1977 jeho existenci předeslal prototyp Cheetah s motorem Chrysler umístěným nad zadní nápravou, v Ženevě 1981 pak Lamborghini LM001 s osmiválcem AMC o objemu 5,9 litru a výkonu 213 kW, a ani to nebylo všechno. Ostatně podívejte se sami, jak rozmanitý vývoj terénní Lamba zažila.

Sériové LM002 bylo takovým supersportem do terénu – mělo motor 5,17 litru z modelu Countach Quattrovalvole, výkon 333 kW (450 koní) je dnes například na úrovni BMW M3 nebo Audi RS5. Šlo o luxusní SUV v tom nejryzejším smyslu. Ve výbavě nechyběly videopřehrávače, obrazovky a kdo ví co ještě, hmotnost činila 2,7 tuny a na 240 litrů paliva byl vůz schopen ujet asi 500 kilometrů. Spotřeba „padesát na sto“, to se dneska nevidí. Ve své době šlo o hodně ceněnou bombu, a když se dnes nějaký z 328 kusů objeví v prodeji, zájemců jsou tisíce. Co z toho, že se ceny šplhají k deseti milionům…

Není tajemstvím, že Lamborghini na první luxusní SUV naváže, o tom se píše už dlouhé roky. Model Urus jsme už dokonce viděli prohánět se na Severní smyčce Nürburgringu, stokrát jsme si mohli prohlédnout na snímcích a sériovou podobu očekávali na letošním autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Značka jej však ukáže doma v Sant'Agatě Bolognese. Premiéra je naplánována na 4. prosince, což bylo potvrzeno prostřednictvím oficiální tiskové zprávy.

Lamborghini na kořeny nového SUV nezapomíná, naopak na něj odkazuje v přiloženém videu. Brutální LM002 se tam ukazuje společně s modelem Countach, jedním z nejikoničtějších Lamborghini, jaké kdy bylo vyrobeno. Novinka bude mít výkon okolo 650 koní, avšak z přeplňovaného čtyřlitrového osmiválce. Dorazit má i plug-in hybridní verze, konkrétně v druhé čtvrtině roku 2019. Hovoří se o technice Porsche Panamera S E-Hybrid, což nás zpátky dostává k výkonu 650 koní, avšak udávané spotřebě pod 3 l/100 km.

Jan Mička
Diskuze (4)
10. 10. 2017 18:23
Re: ... a ještě jednou zdroje rádia Bubáq
S těmi medvědy jsi ujel, Urus je jméno býka
the name Urus or Aurochs is taken from a now extinct species of very large, wild bulls that lived in Europe, Asia and North Africa. The last surviving Urus died in 1627 in Poland, some of the larger Urus bulls could be as tall as 180cm and weigh an impressive 1,500kg while boasting horns that could be 80cm long.
Avatar - Bubáq
10. 10. 2017 17:07
Re: ... a ještě jednou zdroje rádia Bubáq
[odkaz]
Avatar - Hammunasakra
10. 10. 2017 16:37
Re: ... a ještě jednou zdroje rádia Bubáq
Jen si dovolim doplnit aby si někdo náhodou nemyslel že to je vtip nebo hoax [odkaz] [odkaz]
Avatar - Bubáq
10. 10. 2017 13:37
... a ještě jednou zdroje rádia Bubáq
Celý projekt URUS probíhá pod naprosto dokonalým utajením. Ostatně VAG, takto majitel firmy Lamborgíny, má s utajováním svých připravovaných novinek více než skvělé zkušenosti, jak o tom svědčí naprostá absence informací o nových škodovkách na stránkách ACZ. (Redakce ACZ je z tohoto přístupu VAG a Škoda Auto a.s. tak na hrnci, že náhradou začala uveřejňovat - v hojném množství - články o škodovkách, co se nevyrábí už alespoň 30 let).
Jenže i v tomto případě se Bubáqovi podařilo prolomit pečlivě střežené tajemství: nové SUV Lamborgíny se nebude jmenovat Urus, nýbrž URSUS!!!
A proč? Pamětníci si zajisté vzpomenou, že Ursus byl značkou polských kopií československých polních draků Zetor! Už Vám to dochází? Traktor Lamborgíny > < traktor Ursus .... propojení nejlepších tradic evropského Jihu a evropského Severu! Geniální, prosté a účinné.
Jen tradicionalisté si povzdechnou: to už došla jména známých býků z koridy?! To teď býky vyměníme za medvědy? Asi už jo....