Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Miura P400 S (1970): Rudý býk ohromuje i dnes (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Z brány továrny Ferruccia Lamborghiniho vyjížděly už od počátku působivé automobily. Opravdový průlom ale zaznamenala až Miura.

Když si výrobce traktorů umane, že se postaví Ferrari, může to dopadnout všelijak. Lamborghinimu se to však povedlo. Problémovou spojku u svého vzpínajícího se koníka vyměnil po hádce se samotným Enzem za odolnější ze zemědělského stroje, ale to nebylo vše... Původní řada 350/400 GT představovala pouhý rozjezd, pak přišla Miura. Designérské veledílo pětadvacetiletého (!) Marcella Gandiniho, který tehdy pracoval ve studiu Bertone, se prostě povedlo. Dnes je považováno za jedno z nejkrásnějších aut historie. Bylo relativně malé, jen 4,36 m dlouhé, zato však 1,76 m široké a 1,06 m nízké!

Šlo prakticky o závodní vůz s registrační značkou, i když se tváří jako GT. Firemní testovací pilot Bob Wallace by mohl vyprávět, kdyby žil. Podvozek se ukázal už v Turíně 1965, první dokončený exemplář v Ženevě 1966. Čtyřlitrový vidlicový dvanáctiválec uložený za sedadly napříč měl ve verzi S z Turína '68 zvýšený výkon na 272 kW. Supersport také dostal navíc brzdové kotouče s vnitřním chlazením a na přání dokonce klimatizaci. A nezapomínejme na chromované rámečky dveří, okna v nich už se ovládala elektricky. Od prosince téhož roku až do března 1971 postavili v Sant'Agatě jen 140 vozů tohoto typu. Nutno podotknout, že Miura příliš nevynikala kvalitou konečné montáže, která byla... prostě italská.

Majitel jednoho „eska“ z nich, Dennis Varni, svého krasavce s číslem šasi 4804 představuje na videu od Petrolicious. Má sice ve sbírce všechno možné od rozdělaného Fiatu Topolino přes jaguary, alfy romeo a ferrari po rekordní speciály ze solné pláně v Bonneville, ale italského býka si cení, hraje zkrátka úplně jinou ligu. Aby ne, kupé vlastní 36 let, takže se mu tehdy necelou dekádu sloužící ojetina zhodnotila mnohonásobně. Už v době výroby nebyla Miura levná, stála 19 tisíc dolarů. Abychom si udělali představu o cenách, Dennis si v roce 1966 s manželkou kupoval dům za 11 tisíc... Ještě na začátku dalšího desetiletí by milovníka hot rodů nenapadlo, že si svůj čtyřkolový sen pořídí. Nakonec se tak stalo a vlastní jej dodnes.

Rudá Miura s kalifornskou značkou 1JPG029 je i ve svých pětačtyřiceti současnosti ohromující, neobvyklá vzrušující a exotická, ale Varnimu zároveň otevřela bránu do světa evropských supersportů, až do té doby se o ně prostě nezajímal. Už jen ta spínací skříňka napravo od řidiče, úchvatný zvuk dvanáctiválce krmeného čtveřicí spádových karburátorů Weber, nebo jeho dozadu výklopný kryt... Usednutí do kokpitu za tříramenný děrovaný volant a kulaté přístroje chce trochu akrobacie, ale to sem prostě patří! Pohled do Dennisovy sbírky pak může slabším povahám způsobit zástavu srdce.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - Norge
13. 8. 2015 22:21
Miura
..tu vydraženú po Frenkovi Sinatrovi v oranžovom kabáte sa dá vidieť každý rok na messe v Lillestrome, ako i iné motoristické skvosti . Každopádne ide o nádherný stroj :yes:
13. 8. 2015 01:17
Re: neuveritelne auto, umelecke dielo
Z těch tvých komentářů, prakticky ke všemu, mám často osypky, ale nekomentuji je, když s tebou zrovna nesouhlasím. Nechávám ti prostor, když mě to přímo a bytostně nese.. .

Dnes s tebou ale naprosto souhlasím a udělal jsi dobře, že jsi dvakrát zmínil designovou stránku a jednou krásu. Protože technicky měla chyby i v měřítku své doby.

Souhlasím a dávám ti :yes: a to i tomuto autu, které mám také rád už od dob, kdy vzniklo.
Avatar - Stejsn
12. 8. 2015 22:31
ale jo,
docela ujde.
Avatar - 3_diamanty
12. 8. 2015 20:46
neuveritelne auto, umelecke dielo
vyzera 100 krat lepsie ako vsetky dnesne o 40 rokov novsie sportove kupatka ... to je proste neskutocne auto.... absolutny dizajnovy olymp .... ... v mojom pomyselnom rebricku automobilovej krasy... je miura zasluzene na mieste c.1 ... a zda sa ze aj vzdy bude.... pretoze necakam ze nieco krajsie ako miura este dokaze niekto v dohladnej dobe vytvorit..... miura je stelesnenim dizajnovej dokonalosti :yes:

az za miuru radim e-type stare corvetty stary mustang , stare camaro ci povedzme gulwing .......

pri pohlade na to video... mam aj v tejto horucave doslova zimomriavky.... neuveritelne auto, nemam slov ... dokonalost je slabe slovo :yes: miura :yes: