Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini SC63 nabízí 680 koní. Na startu již příští rok!

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Italská automobilka se v Goodwoodu pochlubila závodním speciálem kategorie LMDh, se kterým se v příštím roce zúčastní dvou šampionátů.

Divize Lamborghini Squadra Corsa využila právě probíhající Festival rychlosti v Goodwodu k premiéře nového závodního speciálu kategorie LMDh, který nese označení SC63. Vůz se zúčastní šampionátů FIA World Endurance Championship a IMSA WeatherTech Sports Car Championship, v rámci kterých pojede slavné závody jako 12h Sebring, 24h Daytona nebo 24h Le Mans.

Vůz je osazen dvakrát přeplňovaným 3,8litrovým motorem V8, který byl navržen speciálně pro závodní vůz. Jeho speciální konstrukce například zlepšuje jeho chlazení, usnadňuje servis, šetří hmotnost a optimalizuje rozložení hmotnosti i těžiště.

Video se připravuje ...

Spalovací motor je kombinován s hybridním systémem, přičemž kombinovaný výkon je v rámci pravidel omezen na 500 kW (680 k). Specifickým požadavkům třídy LMDh pak odpovídá i převodovka, baterie nebo samotný elektromotor.

Některé parametry vozu jsou tedy pevně stanoveny, v některých však mají automobilky volnou ruku. Lamborghini se proto spojilo se specialisty ze společnosti Ligier, kteří pomáhali s návrhem předního odpružení push-rod, rozložením hmotnosti nebo snadností údržby klíčových komponent.

Design vozu nicméně stylově navazuje na silniční vozy Lamborghini, což je dobře patrné zejména při pohledu na přední a zadní světelný podpis, barevné kombinace nebo dekory. Některé designové prvky pak našly inspiraci u vozů jako Lamborghini Countech nebo Revuelto.

Automobilka plánuje již brzy zahájit testy, během kterých bude dál optimalizovat naladění stroje. Závodní speciál by přitom měl být schopen závodit za opravdu širokého spektra podmínek, což je opravdu důležité, neboť možnosti úpravy vozu mezi závody jsou velmi omezené.

Závodní vůz Lamborghini SC63 LMDh se objeví u závodního týmu Lynx, který již v některých sériích závodí s vozem Huracan GT3 Evo 2. Za volantem extrémní novinky by se pak měli objevit jezdci jako Mirko Bortolotti, Andrea Caldarelli, Daniil Kvyat nebo Romain Grosjean, který do této třídy přechází ze světa Formule 1.

„SC63 je nejpokročilejší závodní vůz, jaký kdy Lamborghini vyrobilo, a navazuje na náš plán "Direzione Cor Tauri", který značka stanovila pro elektrifikaci naší produktové řady,“ řekl generální ředitel Lamborghini Stephan Winkelmann.

Video se připravuje ...

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme