Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Discovery vyrazil na expedici do Černobylu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
V rámci expedice nazvané Journey of Discovery zavítaly Land Rovery Discovery do nechvalně proslulého Černobylu.

Automobilka Land Rover nedávno vyrobila miliontý exemplář modelu Discovery. Tento konkrétní automobil se v doprovodu dvojice dalších vozů vydal začátkem března na cestu z Birminghamu do Pekingu dlouhou 8.000 mil.

Mezi místa na která expedice Journey of Discovery zavítala patří i černobylská jaderná elektrárna na Ukrajině. První zastávkou se stalo město Pripjať, které je od bývalé elektrárny vzdáleno jen 2 km a v době katastrofy v něm žilo téměř 50.000 obyvatel.

V polovině osmdesátých let představoval Pripjať město mladých a věkový průměr zde nepřesahoval 30 let. Po výbuchu jaderné elektrárny, k němuž došlo v noci 26. dubna 1986 začala evakuace celého města, které je od té doby zcela opuštěné a pomalu se rozpadá.

Tým expedice Journey of Discovery kromě města navštívil i samotnou elektrárnu se zničeným reaktorem, nad nímž je provizorní kryt z betonu, oceli, olova a kovových fólií. Tento sarkofág byl vytvořen narychlo a v současnosti se pracuje na projektu nového dvouvrstvého ochranného krytu.

Z Černobylu pokračuje expedice Journey of Discovery ve své cestě do Pekingu. Do cíle má dojet 23. dubna, kdy bude zahájen letošní ročník pekingského autosalonu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
29. 3. 2012 14:52
Re: Okurky klíčí
Dobrý den, máte pravdu, fotogalerii jsem opravila, omlouvám se za pochybeni.
Avatar - Pekelná Micinka
29. 3. 2012 14:34
Okurky klíčí
A proč jsou k článku přiloženy fotky z ponorkové základny? Nestačil by nadpis "Discovery navštívil i Černobyl"? V článku se pak o ponorkové základně nedozvíme ani slovo, namísto toho je článek jen stručné shrnutí černobylské události bez fotodokumentace návštěvy Discovery tohoto místa